Σάλτσα μπίρας, μουστάρδας και τυριού είναι αυτό το ουαλέζικο παρασκεύασμα, που απλώνεται σε φέτες ψωμιού και ψήνεται. Ιδού μια συνταγή για σίγουρη επιτυχία.
Υλικά
- 25 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 20 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 180 ml μπίρα Red Ale
- 200 γρ. κασέρι της αρεσκείας μας, τριμμένο
- 2 κουτ. γλυκού μουστάρδα Maille Dijon originale
- λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
- αλάτι (με μέτρο)
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 8 λεπτές φέτες ψωμί της αρεσκείας μας
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C, στον αέρα. Βάζουμε σε ένα ταψάκι τις φέτες του ψωμιού και τις «στεγνώνουμε» λίγο, για 5-6 λεπτά.
Παράλληλα, σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις λιώσει και αρχίζει να αφρίζει προσθέτουμε βροχηδόν το αλεύρι, ανακατεύοντας διαρκώς με έναν αυγοδάρτη. Πρέπει το αλεύρι να ψηθεί και να ροδίσει ελαφρώς για να μην αισθανόμαστε μετά την «αλευρίλα». Προσθέτουμε σιγά-σιγά την μπίρα ανακατεύοντας έντονα με τον αυγοδάρτη για περίπου 1/2 λεπτό για να μην μείνουν καθόλου σβόλοι. Μόλις προκύψει ένα λείο μείγμα, προσθέτουμε το κασέρι και ανακατεύουμε έντονα για περίπου 1 λεπτό ώστε να λιώσει και να προκύψει μια πυκνή κρέμα. Προσθέτουμε πιπέρι, αλάτι και μοσχοκάρυδο κατά βούληση.
Βγάζουμε τις φέτες του ψωμιού από το φούρνο και γυρίζουμε τη λειτουργία του στο γκριλ.
Απλώνουμε την κρέμα τυριού πάνω στις ζεστές φέτες ψωμιού, τις βάζουμε στη σχάρα, την οποία στερεώνουμε στην πιο ψηλή σκάλα στο φούρνο, και ψήνουμε για περίπου 4-5 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της κρέμας (προσοχή μην καεί). Σερβίρουμε την ουαλέζικη λιχουδιά ζεστή, συνοδεία λεπτοκομμένων φετών ζαμπόν της αρεσκείας μας και πράσινης σαλάτας.
Συμβουλή: Αντί για μοσχοκάρυδο, μπορούμε να αρωματίσουμε την κρέμα με φρέσκα ή ξερά μυρωδικά της αρεσκείας μας – ταιριάζουν το θυμάρι, το δεντρολίβανο, η μαντζουράνα κ.ά.