Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΈνα κλασικό πιάτο λαχανικών από τη Μαγιόρκα, το τουµπέτ (tumbet), τρώγεται για κύριο γεύµα από µόνο του, ζεστό ή κρύο, αλλά και ως συνοδευτικό για πιάτα όπως το ψητό ψάρι.
Υλικά
- 250 ml ελαιόλαδο
- 500 γρ. πατάτες, κοµµένες σε φέτες, πάχους 5 χλστ.
- 500 γρ. µελιτζάνες, κοµµένες σε ροδέλες, πάχους 5 χλστ.
- 500 γρ. πράσινες πιπεριές, ξεσποριασµένες, κοµµένες σε καρέ των 3 εκ.
- 1/4 µάτσο µαϊντανός (µόνο τα φύλλα), χοντροκοµµένος
- σάλτσα αγιόλι, προαιρετικά, για το σερβίρισµα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Σάλτσα ντομάτας
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 3 σκελίδες σκόρδου, λιωµένες
- 1 ξερό κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
- 1 κιλό ώριµες ντοµάτες, ξεφλουδισµένες, χωρίς σπόρους και ψιλοκοµµένες
- 2 κουτ. γλυκού θυµάρι, φρέσκο, ψιλοκοµµένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Διαδικασία
Σάλτσα ντοµάτας: Ζεσταίνουµε το λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρουµε το κρεµµύδι και το σκόρδο, σε χαµηλή φωτιά, για 6-8 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν. ∆υναµώνουµε τη φωτιά σε µέτρια, προσθέτουµε την ντοµάτα και το θυµάρι, και µαγειρεύουµε για 20 λεπτά ή µέχρι να δέσει. Ρίχνουµε όσο αλάτι και πιπέρι θέλουµε.
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C.
Λαχανικά: Παράλληλα, ζεσταίνουµε σε ένα τηγάνι σε χαµηλή φωτιά το µισό ελαιόλαδο και τηγανίζουµε τις πατάτες σε δόσεις για 7-8 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν, χωρίς να πάρουν πολύ χρώµα. Αφαιρούµε τις πατάτες από το τηγάνι µε τρυπητή κουτάλα και τις µεταφέρουµε σε ένα ταψί, διαστάσεων περίπου 28 x 21 εκ. Αλατίζουµε ελαφρώς και ρίχνουµε φρεσκοτριµµένο µαύρο πιπέρι.
∆υναµώνουµε τη φωτιά και τηγανίζουµε τις µελιτζάνες για 3 λεπτά από κάθε πλευρά, µέχρι να ροδίσουν, προσθέτοντας λίγο ακόµη λάδι εάν χρειάζεται. Στραγγίζουµε τις φέτες της µελιτζάνας σε χαρτί κουζίνας και µετά τις απλώνουµε πάνω από τις πατάτες. Αλατοπιπερώνουµε ελαφρά.
<>Σοτάρουµε τις πιπεριές στο ίδιο τηγάνι µέχρι να µαλακώσουν, αλλά όχι να ροδίσουν, για περίπου 5 λεπτά, προσθέτοντας λίγο επιπλέον λάδι εάν χρειάζεται. Αφαιρούµε από το τηγάνι µε τρυπητή κουτάλα, και τις απλώνουµε πάνω από τις µελιτζάνες. Αλατοπιπερώνουµε ελαφρά. Ρίχνουµε τη σάλτσα ντοµάτας πάνω από τα λαχανικά και ψήνουµε στον φούρνο για 20 λεπτά ή µέχρι να ροδίσουν όλα τα υλικά. Σερβίρουµε τα λαχανικά ζεστά, πασπαλίζοντας µε µαϊντανό όταν είναι να συνοδεύσουµε ψάρι ή κρέας, ή διαφορετικά σε θερµοκρασία δωµατίου µε σάλτσα αγιόλι.