Ένα ελαφρύ βραδινό ή μια απλή και νόστιμη σαλάτα για να συνοδεύσουμε τα ψητά κρεατικά και να έχουμε ένα πλήρες και ελαφρύ γεύμα.
Υλικά
Για τα λαχανικά
3 μελιτζάνες τσακώνικες, καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες πάχους περίπου 1 εκ.
3 μεγάλα κολοκυθάκια, κομμένα σε φέτες πάχους περίπου 1 εκ.
3 μεγάλες πράσινες πιπεριές, κομμένες στα 4
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, σε μέτριες ροδέλες τα φύλλα από 1/3 μάτσο
μαϊντανό, ψιλοκομμένα
3 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
60 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα ντομάτας
600 γρ. ντομάτες ώριμες, τριμμένες
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
4 κουτ. σούπας ξίδι
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την κρέμα κατίκι
300 γρ. κατίκι Δομοκού
60 ml ελαιόλαδο
1 - 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού (ή όσο λεμόνι μάς αρέσει)
1 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
Διαδικασία
Λαχανικά
Για τα ψητά λαχανικά με κρέμα κατίκι και σάλτσα ντομάταs ξεκινάμε και αλατοπιπερώνουμε τα λαχανικά και τα λαδώνουμε με 40 ml από το ελαιόλαδο.
Ψήνουμε στα κάρβουνα ή σε ψησταριά υγραερίου για περίπου 10 - 12 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
Εναλλακτικά, προθερμαίνουμε το φούρνο στη λειτουργία του γκριλ και καλύπτουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
Απλώνουμε τα λαχανικά σε μία στρώση και ψήνουμε στο ψηλό ράφι του φούρνου, ακριβώς κάτω από το γκριλ, για περίπου 7 - 8 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να μαλακώσουν.
Τα βγάζουμε σε πιατέλα, τα ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σκορπίζουμε τη ρίγανη και το μαϊντανό.
Σάλτσα ντομάτας
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Κρέμα κατίκι
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι όλα τα υλικά.
Σερβίρουμε τα λαχανικά με τη σάλτσα ντομάτας και την κρέμα κατίκι.