Ελαφριά και πικάντικη, αυτή η σαλάτα με χόρτα νοστιμίζει απίστευτα με το λαδολέμονο με αβοκάντο.
Υλικά
- 1 κιλό ανάμεικτα χόρτα, ό,τι βρούμε στον μανάβη ή στη λαϊκή (ραδίκια, ραδίκια «ιταλικά» με τα πορφυρά κοτσάνια, λάπαθα, τσουκνίδες, σέσκουλα, ζοχούς, βρούβες κ.ά.)
- 120 ml ελαιόλαδο
- 80 ml χυμός λεμονιού
- 1 μέτριο, ώριμο αβοκάντο, καθαρισμένο
- 100 γρ. ελιές θρούμπες, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένες
- 1 μικρή κόκκινη πιπερίτσα τσίλι (ή όσο αντέχουμε), πολύ ψιλοκομμένη
- τα φύλλα από 4 κλαράκια θυμάρι ή 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Καθαρίζουμε καλά τα χόρτα, ανάλογα με το είδος τους: π.χ. καθαρίζουμε βρούβες, ραδίκια και ζοχούς από σκληρές άκρες και μαραμένα ή σκληρά ή κίτρινα φύλλα. Πλένουμε ξεχωριστά κάθε είδος, τα στραγγίζουμε και τα βράζουμε διαδοχικά, σε άφθονο αλατισμένο νερό: πρώτα τους ζοχούς και τα ραδίκια που είναι σκληρότερα, έπειτα τα σέσκουλα και τις βρούβες, κ.ο.κ.
Βράζουμε τα σκληρότερα χόρτα για 12-15 λεπτά και τα τρυφερότερα μέχρι 8-10 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα ανακατεύουμε σε μεγάλη σαλατιέρα.
Σε ένα μπολ λιώνουμε με πιρούνι το αβοκάντο και μετά προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι, τις ελιές, την πιπερίτσα, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε κουταλιές από το μείγμα στα χόρτα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.