Η κλασική καλοκαιρινή σαλάτα αγγουρο-ντομάτα συναντά τα παντζάρια και τις ψητές πιπεριές τουρσί και το αποτέλεσμα είναι μια δημιουργική και πρωτότυπη χωριάτικη.
Υλικά
3 μέτρια παντζάρια, με τη φλούδα, καλά πλυμένα
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
30 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
4-5 πιπεριές τουρσί, ανοιγμένες στη μέση, χωρίς τα σπόρια
1 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη
8-10 ελιές θρούμπες
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, σε φέτες
3-4 αγγουράκια τουρσί, χοντροκομμένα
2 πιπεριές Φλωρίνης από βάζο σε λωρίδες
τα φύλλα από 3 κλωνάρια δυόσμο, χοντροκομμένα
150 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
80 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε χειμωνιάτικη χωριάτικη με παντζάρι και ψητές πιπεριές τουρσί, αρχικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Τυλίγουμε κάθε παντζάρι σε αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν.
Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να χλιαρύνουν, για να μπορέσουμε να τα πιάσουμε και να αφαιρέσουμε τη φλούδα (βγαίνει πολύ εύκολα μετά το ψήσιμο).
Τα κόβουμε κυδωνάτα σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε αμέσως το ξύσμα, το ξίδι, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και το λάδι.
Ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε να μαριναριστούν μέχρι να ετοιμάσουμε την υπόλοιπη σαλάτα.
Λαδώνουμε τις πιπεριές τουρσί και τις βάζουμε σε ταψάκι.
Τις ψήνουμε στους 160°C για περίπου 7 λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν, και τις χοντροκόβουμε.
Σε σαλατιέρα βάζουμε τα παντζάρια με τα υγρά τους και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατεύουμε πολύ απαλά, για να μη βαφτούν όλα τα υλικά κόκκινα από τα παντζάρια.