Συνταγή: Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 2 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, κομμένες σε μικρούς κύβους
- 2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε μικρά καρέ
- 2 πράσα, το άσπρο και το τρυφερό πράσινο μέρος, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 4 - 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, το άσπρο και το τρυφερό πράσινο μέρος, ψιλοκομμένα
- 3 φλιτζ. τσαγιού διάφορα χόρτα (σπανάκι, μαρουλόφυλλα, σέσκουλα, λάπαθα, καυκαλήθρες, μυρώνια κ.λπ.), χοντροκομμένα
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού «φυλλαράκια» άνηθου, ψιλοκομμένα, για το γαρνίρισμα
- λίγο μοσχοκάρυδο
- αλάτι, πιπέρι
- 1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
Διαδικασία
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λαδάκι και αχνίζουμε λίγο όλα τα λαχανικά και τα χόρτα, μέχρι να μαραθούν και να μαλακώσουν κάπως. Προσθέτουμε αλατοπίπερο, λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο και νερό (ή ζωμό σπιτικό αν έχουμε) για να βράσουν (περίπου 1½ λίτρο). Οταν τα λαχανικά μαλακώσουν, αποσύρουμε από τη φωτιά και περνάμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας από το μπλέντερ. Βάζουμε τον πολτό στην κατσαρόλα και ρυθμίζουμε την πυκνότητα της σούπας καταπώς μας αρέσει. Αν είναι πολύ αραιή τη σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει (ανακατεύοντας διαρκώς για να μην αρπάξει). Αν είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και τη βάζουμε να πάρει 1–2 βράσεις. Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε κάθε μερίδα με τον άνηθο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Συνοδεύουμε με: Ψωμί φρυγανισμένο και φέτα ή τελεμέ ή κατίκι (που έχει λιγότερα λιπαρά) ή άλλο αιγοπρόβειο ή γίδινο τυρί της αρεσκείας μας και, αν θέλουμε, σαλάμι αέρος, κατά προτίμηση Λευκάδας. Μπορούμε να γαρνίρουμε κάθε μερίδα με το τυρί που θέλουμε, π.χ. 1 κουταλιά κατίκι για κάθε πιάτο ή φέτα τριμμένη. Διαφορετικό αλλά επίσης πολύ νόστιμο αποτέλεσμα θα επιτύχουμε και με το πασπάλισμα κάθε μερίδας με φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα.