Υλικά
500 γρ. φασολάκια μπαρμπούνια ή τσαουλιά (ζυγισμένα ακαθάριστα), καθαρισμένα και κομμένα στη μέση, αν είναι πολύ μακριά
2 σκελίδες σκόρδου, ελαφρά κοπανισμένες
3 πιπεριές Φλωρίνης, σε λεπτά μπαστουνάκια
2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
1 κουτ. γλυκού μέλι, θυμαρίσιο
50 ml ελαιόλαδο
Για την κρύα σάλτσα ντομάτας
300 γρ. ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μικρά κυβάκια, με τα υγρά
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσάμικο
2 κουτ. σούπας χοντροκομμένα φύλλα δυόσμου
60 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το σερβίρισμα
80 γρ. αμύγδαλα, με τη φλούδα, χοντροκοπανισμένα και καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι για 2-3΄, χωρίς λιπαρή ουσία
Διαδικασία
Κρύα «σάλτσα» ντομάτας: Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την ντομάτα με τον χυμό λεμονιού, το ξίδι, τον δυόσμο, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Καλύπτουμε με μεμβράνη και διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα σερβίρουμε τη σαλάτα.
Σαλάτα: Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα φασολάκια για περίπου 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τα σουρώνουμε και τα κρατάμε στην άκρη.
Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για μισό λεπτό, ίσα ίσα να αρωματίσει το λάδι. Το αφαιρούμε. Προσθέτουμε τις πιπεριές και τα φασολάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4-5 λεπτά.
Ανακατεύουμε τη σόγια με το μέλι. Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά, ρίχνουμε το μείγμα σόγιας στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αδειάζουμε τα φασολάκια σε ένα μεγάλο μπολ, σκορπίζουμε τα αμύγδαλα και την κρύα «σάλτσα» ντομάτας και τα σερβίρουμε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.