Πιάτο με κινόα, αβοκάντο, κρεμμυδάκια, αγγούρι, άνηθο και μάραθο.
Υλικά
- 200 γρ. κινόα (σπόρος θάμνου με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες - σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και μεγάλα παντοπωλεία. Το αντικαθιστούμε με κουσκούς ή ψιλό πλιγούρι, που ετοιμάζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας)
- 200 γρ. αρακάς κατεψυγμένος ή φρέσκος, καθαρισμένος (θα πρέπει να αγοράσουμε τουλάχιστον 500 γρ. ακαθάριστο)
- 370 ml ζωμός λαχανικών ή νερό
- 1 αβοκάντο, καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους 2 εκ.
- το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε λεπτές φέτες
- 1 αγγούρι, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε μικρούς κύβους
- 1/2 μάτσο άνηθος + 1 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
- αλάτι
Για τη σος
- ο χυμός από 2 λεμόνια
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα, ανακατεμένη με 1 κουτ. γλυκού μέλι
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
- 150 γρ. φέτες καπνιστού σολομού ή 12 φιλέτα γαύρου μαρινάτου
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το ζωμό λαχανικών σε δυνατή φωτιά για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Ρίχνουμε αλάτι και το κινόα, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε με σκεπασμένο το σκεύος για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κινόα, να φουσκώσει και να πιει τα υγρά. Παράλληλα, σε μια άλλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό ρίχνουμε τον αρακά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά, έως ότου μαλακώσει. Σουρώνουμε και ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το κινόα, το αβοκάντο, τα κρεμμυδάκια, το αγγούρι, τον άνηθο και το μάραθο.
Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρώς όλα τα υλικά για τη σος με ένα πιρούνι. Περιχύνουμε τη σαλάτα και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε, αν θέλουμε, με το σολομό ή τον μαρινάτο γαύρο.