Κείμενο: Μανώλης Ασλάνογλου
Φωτογραφία: Shutterstock
Αποθήκευση για αργότεραΗ σελινόριζα και τα μήλα, σε αυτή τη σούπα, έχουν την τέλεια ισορροπία γλυκών, ξινών και πικάντικων γεύσεων.
Υλικά
1,2 κιλά σελινόριζα (περίπου 2 μέτριες προς μεγάλες), καθαρισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια
1 κρεμμύδι, σε χοντρά καρέ
3 φιρίκια ή 1 μεγάλο μήλο, προτιμότερο jonagold ή fuji, καθαρισμένο, σε μέτρια κομμάτια
50 ml ελαιόλαδο
1 δαφνόφυλλο
2 - 3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι (σε ορισμένα σούπερ μάρκετ) ή 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
1,2 λίτρα ζωμός κότας ή νερό
1 γεμάτη κουτ. σούπας μουστάρδα με κόκκους
100 γρ. μετσοβόνε, τριμμένο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά στο λάδι το κρεμμύδι, μέχρι να μαραθεί, για 6 - 7 λεπτά.
Προσθέτουμε τη σελινόριζα, το μήλο, το θυμάρι, τη δάφνη, το μοσχοκάρυδο, τη μουστάρδα και αλατοπίπερο.
Σοτάρουμε για 2 - 3 λεπτά και προσθέτουμε το ζωμό.
Μόλις το υγρό κοχλάσει, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 20 - 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά.
Πολτοποιούμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας με το ραβδομπλέντερ ή στο μπλέντερ ή στο μούλτι.
Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
Σερβίρουμε με λίγο τριμμένο μετσοβόνε σε κάθε μερίδα.