Συνταγή: Αλέξανδρος Γιώτης
Φωτογραφία: Σωτήρης Παπανικολάου
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 1/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 4 μεγάλα πράσα (το λευκό και το πράσινο τρυφερό μέρος), ψιλοκομμένα
- 3 πατάτες μεσαίου μεγέθους, κατά προτίμηση βιολογικής καλλιέργειας, κομμένες σε μικρούς κύβους
- 4 φλιτζ. τσαγιού νερό ή σπιτικός ζωμός λαχανικών (αν έχουμε φυλαγμένο στο ψυγείο ή στην κατάψυξη)
- 1 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 3 κουτ. σούπας σχοινόπρασο (τσάιβς), ψιλοκομμένο (φρέσκο σκοινόπρασο βρίσκουμε σε επιλεγμένα μανάβικα και ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ – όσο περνάει ο καιρός σε περισσότερα. Αν δεν βρούμε, αναζητάμε ξερό σχοινόπρασο σε καλά μπαχαράδικα, όπως ο Μανδραγόρας, ο Άρκευθος, το Ελιξίρ, η Βανίλια – Κανέλα κ.ά. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο ή περισσότερο μαϊντανό)
- 2 φλιτζ. τσαγιού γάλα φρέσκο
- 2 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα πράσα. Τα σοτάρουμε για 4 - 5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά με μια κουτάλα. Αφαιρούμε και κρατάμε στην άκρη 2 κουτ. σούπας σοταρισμένα πράσα για το γαρνίρισμα. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα πράσα τις πατάτες, το νερό ή το ζωμό και το γάλα. Μόλις αρχίσει η σούπα να κοχλάζει, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα υλικά. Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περνάμε το περιεχόμενό της από το μπλέντερ.
Βάζουμε την κρεμώδη σούπα στην κατσαρόλα (που έχουμε στο μεταξύ καθαρίσει) και με μια κουτάλα παίρνουμε μια μικρή ποσότητα, στην οποία αραιώνουμε το γιαούρτι. Ρίχνουμε το αραιωμένο γιαούρτι στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το σχοινόπρασο και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και αφήνουμε την σούπα να ζεσταθεί (όχι να βράσει) σε πολύ χαμηλή φωτιά για 4 - 5 λεπτά. Γαρνίρουμε κάθε μερίδα με λίγο σοταρισμένο πράσο.
Συνοδεύουμε με: Η σούπα αυτή μπορεί να «ανοίξει» ένα γιορτινό γεύμα, όμως, η απλότητά των υλικών και το σύντομο μαγείρεμά της την καθιστούν ένα πρώτης τάξης καθημερινό πιάτο, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με ένα λουκάνικο ψητό ή κάποιο αλλαντικό της αρεσκείας μας.