Αυτή η υγιεινή σούπα κουνουπιδιού είναι γρήγορη και εύκολη στην παρασκευή, χωρίς βαριά κρέμα γάλακτος, αλλά με ανθόγαλο ή γιαούρτι στραγγιστό.
Υλικά
1 μικρό κουνουπίδι, χωρισμένο στα μπουκετάκια του
1 μέτριο κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη, ολόκληρη
200 γρ. ανθόγαλο * ή γιαούρτι στραγγιστό
50 γρ. βούτυρο αγελαδινό
50 ml ελαιόλαδο
1 κοφτό κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο ή κύμινο, σε σκόνη (το καθένα με διαφορετικό αποτέλεσμα)
300 ml σπιτικός ζωμός κότας
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μυστικά
* Τι είναι το ανθόγαλο;
Πρόκειται για την κρέμα που μαζεύεται στην επιφάνεια του γάλακτος και υπόκειται σε συγκεκριμένη επεξεργασία. Εχει διαφορετική υφή και γεύση από την κλασική κρέμα γάλακτος - είναι πιο πυκνό και κατάτι πιο ξινό. Το βρήκαμε στα σούπερ μάρκετ Θανόπουλος και σε ορισμένα γαλακτοπωλεία (π.χ. Στάνη). Αν δεν βρούμε, το αντικαθιστούμε με ξινόκρεμα (crème fraîche, sour cream, ρωσική smetana), που βρίσκουμε σε ορισμένα deli, ή με γιαούρτι στραγγιστό.
Διαδικασία
Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού, τις φέτες κρεμμυδιού και τη σκελίδα σκόρδου.
Προσθέτουμε αλατοπίπερο και νερό τόσο ώστε να καλύψει τα υλικά κατά 3 - 4 εκ.
Βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, με σκεπασμένη κατσαρόλα, για περίπου 20 - 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά.
Σουρώνουμε τα στερεά, κρατώντας το υγρό. Πετάμε το σκόρδο και πολτοποιούμε το κουνουπίδι και το κρεμμύδι στο μπλέντερ, προσθέτοντας όσο από το υγρό του βρασίματος χρειάζεται για να βοηθήσουμε την πολτοποίηση (θέλουμε να προκύψει μια μετρίως πηχτή κρέμα).
Βάζουμε τον πολτό στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το ζωμό, το μπαχαρικό της αρεσκείας μας, το βούτυρο και το λάδι.
Ανακατεύουμε και βάζουμε τη σούπα να πάρει μία βράση.
Ρυθμίζουμε την πυκνότητα προσθέτοντας όσο υγρό από το βράσιμο του κουνουπιδιού χρειάζεται.
Αποσύρουμε και έπειτα από 4 - 5 λεπτά ενσωματώνουμε το ανθόγαλο ή το γιαούρτι ανακατεύοντας καλά. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο.
Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή ή χλιαρή. Αν η σούπα κρυώσει μέχρι να τη σερβίρουμε, τη ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά για να μην κόψει το ανθόγαλο ή το γιαούρτι. Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με κρουτόν.