Στον «Γ» Απριλίου θα βρείτε εαρινές σούπες τις οποίες σερβίρουμε ως ελαφρύ γεύμα, ως φίνο πρώτο (όσες δεν περιέχουν κρέας), αλλά και αντί της παραδοσιακής μαγειρίτσας.
Υλικά
- 8 αγκινάρες, καθαρισμένες και κομμένες σε κυβάκια 1 εκ. (φρέσκες ή κατεψυγμένες που έχουμε βράσει 2-3 λεπτά, ίσα να μαλακώσουν λίγο). Πώς καθαρίζουμε τις αγκινάρες;
- 1 μεγάλη πατάτα, σε κυβάκια 1 εκ.
- 2 μέτρια καρότα, σε κυβάκια 1 εκ.
- 2 χλωρά σκορδάκια, ψιλοκομμένα (το τρυφερό μέρος) ή 2 σκελίδες σκόρδου (ολόκληρες)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 6 φρέσκα κρεμμύδια, σε ροδέλες
- 1/2 μάτσο μάραθος + 1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένα
- 30-40 ml χυμός λεμονιού
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 30 ml ελαιόλαδο
- 100 ml γλυκό λευκό κρασί
- 250 ml ξηρό λευκό κρασί
- 1 λίτρο σπιτικός ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών ή νερό
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε την πατάτα με το ξερό κρεμμύδι για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο (χλωρό ή ξερό), τα δύο είδη κρασιών και τον ζωμό (ή νερό) και βράζουμε για περίπου άλλα 10 λεπτά. Προσθέτουμε τα καρότα και τις αγκινάρες και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά ακόμη. Σε αυτόν τον χρόνο τα λαχανικά θα μείνουν τραγανά. Αν δεν μας αρέσει αυτό, βράζουμε για λίγα λεπτά ακόμη. Ρυθμίζουμε την πυκνότητα της σούπας προσθέτοντας λίγο ζωμό (και βάζοντάς τη να πάρει μια-δυο βράσεις) ή βράζοντάς τη λίγα λεπτά επιπλέον. Αποσύρουμε.
Αφαιρούμε το σκόρδο (αν χρησιμοποιήσαμε ξερό) και προσθέτουμε τον άνηθο, τον μάραθο, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το φρέσκο κρεμμυδάκι και αλατοπίπερο. Σερβίρουμε τη σούπα σε βαθιά πιάτα. Γαρνίρουμε, αν θέλουμε, κάθε μερίδα με σκορδάτα κρουτόν ή συνοδεύουμε με ψωμί φρυγανισμένο, αλειμμένο με πάστα ελιάς.
Στο ποτήρι μας ένα Sauvignon blanc, την ποικιλία που αγάπησε τις αγκινάρες.