Κείμενο: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΗ μαρινάτη σαρδέλα είναι ένας εξαίσιος μεζές τον οποίο, έπειτα από αναμονή τεσσάρων ημερών, μπορούμε να απολαύσουμε.
Υλικά
20 σαρδέλες (περίπου 1 κιλό), κατά προτίμηση μεσαίου μεγέθους, καλά πλυμένες, καθαρισμένες από λέπια και φιλεταρισμένες
150 ml ξίδι, κατά προτίμηση από λευκό κρασί
3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1/2 μάτσο άνηθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένος
1 μικρή καυτερή πιπεριά (προαιρετικά), ψιλοκομμένη
1 μικρό λεμόνι, ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό, καλά πλυμένο, κομμένο σε κυβάκια με τη φλούδα του, χωρίς τα κουκούτσια
χυμός από 1/2 λεμόνι
1 - 2 κουτ. γλυκού κόκκοι από πιπέρια της αρεσκείας μας (μαύρο, πράσινο, κόκκινο κ.ά.)
2 φύλλα δάφνης
περίπου 100 γρ. χοντρό αλάτι
περίπου 250 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε σαρδέλες μαρινάτες με λεμόνι και άνηθο, αρχικά σε ένα μπολ βάζουμε τα φιλέτα από τις σαρδέλες.
Περιχύνουμε με το ξίδι και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 10 - 15 λεπτά, μέχρι να αρωματιστούν και να «ψηθούν». Με το ξίδι μαλακώνει επιφανειακά ο μυϊκός ιστός.
Σε ένα άλλο μικρό μπολ ανακατεύουμε το σκόρδο, τον άνηθο, την πιπεριά και τα κυβάκια λεμονιού, μέχρι να αναμειχθούν.
Βγάζουμε τις σαρδέλες από το ξίδι, τις στραγγίζουμε καλά σε ένα σουρωτήρι και τις σκουπίζουμε με χαρτί.
Σε ένα γυάλινο δοχείο με φαρδύ στόμιο και καπάκι ή σε άλλο σκεύος που κλείνει καλά, καλύπτουμε τον πάτο με μία στρώση από τα φιλέτα, βάζοντάς τα το ένα δίπλα στο άλλο και με το δέρμα προς το κάτω.
Πασπαλίζουμε με περίπου 1 κουτ. γλυκού χοντρό αλάτι και λίγους από τους κόκκους πιπεριών.
Σκορπίζουμε περίπου 1 κουτ. σούπας από το μείγμα άνηθου – σκόρδου.
Καλύπτουμε με άλλη μία στρώση από σαρδέλες, με το δέρμα όμως προς τα πάνω. Καπακώνοντας -όσο γίνεται- τα φιλέτα που βρίσκονται κάτω (σαν να ξαναφτιάχνουμε το σώμα της σαρδέλας).
Πασπαλίζουμε πάλι με αλάτι και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία ώσπου να τελειώσουν τα υλικά.
Περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και με τόσο ελαιόλαδο, ώστε να καλύψει όλα τα υλικά.
Ρίχνουμε τις δάφνες, κλείνουμε με το καπάκι και αφήνουμε στο ψυγείο για 4 ημέρες, να μαριναριστούν.
Κάθε φορά που θέλουμε να σερβίρουμε τις σαρδέλες, αφήνουμε το σκεύος σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να λιώσει το λάδι που θα έχει παγώσει στο ψυγείο, βγάζουμε την ποσότητα που θέλουμε και ξαναβάζουμε στο ψυγείο.