Φίνα και δροσερή, η σαλάτα αυτή μπορεί να γίνει και το αγαπημένο μας κυρίως σε περιόδους δίαιτας. Το αβοκάντο πάει πολύ με τις γαρίδες και ο χυμός μανταρινιού δίνει ένα δροσερό και ανάλαφρο τουίστ.
Υλικά
Για τη σάλτσα-μαρινάδα
45 ml ελαιόλαδο
90 ml χυμός μανταρινιού
15 ml χυμός λεμονιού
1/2 καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη
30 ml σάλτσα σόγιας
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σαλάτα
8 μέτριες γαρίδες, καθαρισμένες
2 ώριμα μέτρια αβοκάντο, σε μικρά καρέ
45 ml χυμός λεμονιού
1 ματσάκι ρόκα, χοντροκομμένη
200 γρ. μανιτάρια, σε λεπτές φέτες
τα φύλλα από 1/3 μάτσο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
40 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουτ. γλυκού μαυροκούκι
ξύσμα και χυμός από 1 λάιμ
Διαδικασία
Σάλτσα-μαρινάδα
Για να φτιάξουμε τη σαλάτα με αβοκάντο και γαρίδες ξεκινάμε με τη σάλτσα-μαρινάδα και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της και διατηρούμε τη μισή ποσότητα στο ψυγείο, μέσα σε βαζάκι με καπάκι.
Σαλάτα
Ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα σε φαρδύ μπολ και μαρινάρουμε τις γαρίδες για 30 λεπτά.
Στη συνέχεια, τις σκουπίζουμε και ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, για 30 δευτερόλεπτα από τη μία πλευρά και 10 δευτερόλεπτα από την άλλη.
Τις αδειάζουμε σε μπολ και περιχύνουμε με τη σάλτσα που βάλαμε στο ψυγείο.
Σε μπολ ανακατεύουμε το αβοκάντο, το λάδι, το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.
Ρίχνουμε τη ρόκα, τα μανιτάρια, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τις γαρίδες με τη σάλτσα τους, πασπαλίζουμε με μαυροκούκι και το ξύσμα, ραντίζουμε με τον χυμό και το λάδι και σερβίρουμε αμέσως.