Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΜε το ζεστό κλίμα και το εύφορο έδαφός του, το Μαρόκο παράγει κατακόκκινες, γλυκές ντομάτες. Αυτή η σαλάτα δελεάζει τον ουρανίσκο μας με μια ποικιλία γεύσεων. Τη σερβίρουμε ως ορεκτικό σύμφωνα με τον μαροκινό τρόπο ή ως συνοδευτικό σε πιάτα με κοτόπουλο ή αρνί.
Υλικά
- 750 γρ. ντοµάτες, ξεφλουδισµένες*, ξεσποριασµένες και κοµµένες σε κύβους
- 1 κρεµµύδι ξερό, σε λεπτές φέτες
- η φλούδα από 1 λεµόνι τουρσί, σε λεπτές λωρίδες, ή η φλούδα από 1/2 λεµόνι, ακέρωτο, σε λεπτές λωρίδες
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας χυµός λεµονιού
- 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
- 1 κουτ. σούπας ψιλοκοµµένα φύλλα µαϊντανού
- 2 κουτ. σούπας ψιλοκοµµένα φύλλα φρέσκου κόλιανδρου (αν δεν µας αρέσει, τον αντικαθιστούµε µε µαϊντανό)
- αλάτι και φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα µπολ ανακατεύουµε τις ντοµάτες, το κρεµµύδι και τη φλούδα λεµονιού.
Σε ένα µικρό µπολ χτυπάµε το λάδι, τον χυµό λεµονιού και την πάπρικα και προσθέτουµε 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και φρεσκοτριµµένο µαύρο πιπέρι. Περιχύνουµε τη σαλάτα µε το ντρέσινγκ, ανακατεύουµε ελαφρώς, σκεπάζουµε και τη βάζουµε στην άκρη για 30 λεπτά. Λίγο πριν από το σερβίρισµα, προσθέτουµε τον µαϊντανό και τον κόλιανδρο (αν χρησιµοποιήσουµε) και ανακατεύουµε ξανά.
Αν προετοιµάσουµε αυτήν τη σαλάτα νωρίτερα, σκεπάζουµε το µπολ και το τοποθετούµε στο ψυγείο, αλλά την επαναφέρουµε σε θερµοκρασία δωµατίου πριν προσθέσουµε τα ψιλοκοµµένα µυρωδικά.
*Πώς ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες: Χαράζουμε έναν σταυρό στη βάση της καθεμιάς χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι. Βάζουμε τις ντομάτες σε ένα μπολ με βραστό νερό για 20 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια τις βυθίζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό για να κρυώσουν. Τις βγάζουμε από το νερό και αφαιρούμε εύκολα τη φλούδα τους ξεκινώντας από τον σταυρό