Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- τα μπουκετάκια από 1 μέτριο κουνουπίδι (αφαιρούμε τα χοντρά κοτσάνια)
- τα μπουκετάκια από 1 μκρό μπρόκολο (αφαιρούμε τα χοντρά κοτσάνια)
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού κρεμμυδάκια τουρσί, από κονσέρβα, ξεπλυμένα
- 3 καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, τριμμένα
Για τη σάλτσα
- 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
- 1/3 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη (αν δεν μας αρέσει το κύμινο, βάζουμε την ίδια ποσότητα σε ξερό, κόλιανδρο, δυόσμο ή ρίγανη, το καθένα με διαφορερικά αποτελέσματα)
- αλάτι
Διαδικασία
Μπορούμε να αφήσουμε το κουνουπίδι και το μπρόκολο ωμά ή να τα βράσουμε, ιδανικά για 5–6 λεπτά, σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει, ώστε να μαλακώσουν ελαφρώς. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα μπουκετάκια από το κουνουπίδι και το μπρόκολο, τα κρεμμυδάκια και τα τριμμένα καρότα. Ανακατεύουμε απαλά.
Σάλτσα: Σε ένα γυάλινο βάζο που κλείνει καλά βάζουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, το μέλι, το αλάτι και το μυρωδικό ή μπαχαρικό της αρεσκείας μας. Κλείνουμε και χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να σχηματιστεί μια παχύρρευστη σάλτσα. Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σάλτσα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί για τουλάχιστον 1 ώρα. Τη σερβίρουμε δροσερή.
Συνοδεύουμε με: Με ψωμί και ένα κομμάτι καλή γραβιέρα έχουμε ένα πλήρες γεύμα. Το ίδιο αν το συνοδεύσουμε με ρύζι πιλάφι ή μια απλή ομελέτα. Είναι όμως θαυμάσιο συνοδευτικό για ψητά κρεατικά και ιδιαίτερα χοιρινό.