Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΑυτή η γρήγορη και εύκολη συνταγή είναι ιδανική για συνοδευτικό σε ένα κύριο πιάτο µε κρέας ή ως µια γευστική και θρεπτική χορτοφαγική λύση, µε τα σέσκουλα να βγάζουν τη χαρακτηριστική τους γεύση. Είναι ένα ιδιαίτερα δηµοφιλές πιάτο στην πόλη Κάδιθ, στις ατλαντικές ακτές της Ανδαλουσίας, όπου σερβίρεται το Πάσχα.
Υλικά
- 250 γρ. ρεβίθια (µουλιασµένα αποβραδίς)
- 1 καρότο, ψιλοκοµµένο
- 1 κλωναράκι µαϊντανός
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 ξερά κρεµµύδια, ψιλοκοµµένα
- 80 ml ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκοµµένη
- 2 ντοµάτες, ψιλοκοµµένες
- 250 γρ. σέσκουλα, πλυµένα καλά και ψιλοκοµµένα
- 4 αυγά, βρασµένα, σφιχτά, ξεφλουδισµένα και ψιλοκοµµένα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Διαδικασία
Στραγγίζουµε και ξεπλένουµε τα ρεβίθια και τα βάζουµε σε µια µεγάλη κατσαρόλα µε τα καρότα, τον µαϊντανό, τη δάφνη και το 1 ψιλοκοµµένο κρεµµύδι. Καλύπτουµε µε 750 ml νερό και τα βάζουµε να βράσουν σε δυνατή φωτιά για 40 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν αρκετά. Προσθέτουµε 2 κουτ. γλυκού αλάτι και τη µισή ποσότητα του ελαιολάδου και βράζουµε για ακόµη 10 λεπτά.
Ζεσταίνουµε το υπόλοιπο λάδι σε ένα τηγάνι, σε µέτρια φωτιά, και σοτάρουµε το σκόρδο και το υπόλοιπο κρεµµύδι για 3 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτουµε την ντοµάτα και συνεχίζουµε το σοτάρισµα για ακόµη 5 λεπτά.
Ρίχνουµε το µείγµα της ντοµάτας στην κατσαρόλα µε τα ρεβίθια – πρέπει να έχουν αρκετά υγρά, αλλά χωρίς να γίνουν σούπα. Προσθέτουµε τα σέσκουλα και µαγειρεύουµε για 5 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν τα σέσκουλα. Προσθέτουµε µπόλικο αλάτι και πιπέρι και σερβίρουµε γαρνίροντας µε το αυγό.