Μια δροσιστική σαλάτα για να συνοδέψετε όλα τα γεύματα του καλοκαιριού!
Υλικά
350 γρ. διάφορες πρασινάδες (μαρούλι, σαλάτα, λόλα κ.λπ.), σε μέτρια κομμάτια
1/4 μέτριο πεπόνι, καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια
1 κουτ. σούπας σουμάκ (σε μπαχαράδικα και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ · εναλλακτικά, βάζουμε πάπρικα γλυκιά και λίγο ξύσμα λεμονιού, με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα)
3 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου δυόσμου, χοντροκομμένα
2 κουτ. σούπας σχοινόπρασο (σε γλαστράκια στο τμήμα μαναβικής σε σούπερ μάρκετ και σε καλά φυτώρια· εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, πολύ ψιλοκομμένα, με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα πεπονιού
1/4 μέτριο πεπόνι, καθαρισμένο
60 ml ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο, ή 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
1 κουτ. σούπας μέλι
2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Για τα φυστίκια
4 - 5 κουτ. σούπας ψίχα από φυστίκια Αιγίνης (κατά προτίμηση ανάλατα)
3 κουτ. σούπας μέλι
1 κουτ. γλυκού αλάτι
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
Διαδικασία
Φυστίκια
Για να φτιάξουμε τα φυστίκια για τη πράσινη σαλάτα ξεκινάμε, προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180° C στις αντιστάσεις.
Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε τα φιστίκια, το μέλι, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα στρώνουμε τα φυστίκια σε μία στρώση και ψήνουμε για 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
Σάλτσα
Βάζουμε στον πολυκόφτη που διαθέτουμε το πεπόνι με το λάδι, το τζίντζερ, το μέλι και το λεμόνι και χτυπάμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνουν μια λεία σάλτσα.
Σαλάτα
Σε μια βαθιά σαλατιέρα βάζουμε τις πρασινάδες μαζί με το σχοινόπρασο ή το κρεμμυδάκι, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον δυόσμο και περιχύνουμε με τη μισή σάλτσα πεπονιού.
Ανακατεύουμε τη σαλάτα, πασπαλίζουμε με το σουμάκ και σκορπίζουμε από πάνω τα ψημένα φυστίκια. Γαρνίρουμε με τα φετάκια πεπονιού και σερβίρουμε.