Κείμενο: Μανώλης Θλιβερός
Μια πρωτότυπη σαλάτα για να συνοδεύσουμε τις μπριζόλες μας.
Υλικά
- τα τρυφερά φύλλα από 2 πράσινα σαλατικά της αρεσκείας μας
- 150 γρ. κεράσια
- 3 κουτ. σούπας ξύγαλο* Σητείας ή κατίκι Δομοκού
- 2 κουτ. σούπας ξίδι, κατά προτίμηση οξύμελι*
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- κριτσίνια, σπασμένα σε κομμάτια, ή κρουτόν (δες το βίντεο για την παρασκευή κρουτόν)
Διαδικασία
Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τα σαλατικά. Τα κόβουμε με το χέρι σε μέτρια κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Πλένουμε καλά τα κεράσια και τα κόβουμε στη μέση, για να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια. Προσθέτουμε τα κεράσια στη σαλάτα, πασπαλίζουμε με το αλάτι και το πιπέρι, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το ξίδι και ανακατεύουμε. Τέλος, σκορπίζουμε το ξύγαλο και προσθέτουμε τα κριτσίνια ή τα κρουτόν. Σερβίρουμε.
* Συμβουλές
- Το ξύγαλο Σητείας είναι ΠΟΠ κρεμώδες, όξινο τυρί από αιγοπρόβειο γάλα. Το βρίσκουμε σε επιλεγμένα παντοπωλεία.
- Το οξύμελι είναι άρτυμα με βάση το ξίδι και το μέλι. Το βρίσκουμε στα ράφια πολλών σούπερ μάρκετ.