Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΦαίνεται παράξενο σήμερα, αλλά ο Οδηγός της Παραδείση δεν περιέχει σαλάτες, πέρα από μια σαλάτα σολομού, ρώσικη και μία με λάχανο-καρότο. Μήπως ήταν τόσο αυτονόητο ότι το να κόβεις πρασινάδες και να τις σερβίρεις με λαδόξιδο δεν είναι άξιες λόγου να μπουν σε έναν Οδηγό Μαγειρικής από τον οποίο περιμένεις πιο περίτεχνα και δύσκολα πιάτα; Πιθανόν.
Γωγώ Δελογιάννη
Υλικά
4 ζουμερά πορτοκάλια
2 ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
100 γρ. ελιές πράσινες ή μαύρες ή θρούμπες (όχι ξιδάτες) ή ανάμεικτες + λίγες ακόμα, για το σερβίρισμα
60 ml αγουρέλαιο
30 ml μηλόξιδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε την σαλάτα πορτοκάλι με κρεμμύδια, κόβουμε τα πορτοκάλια σε λεπτές στρογγυλές φέτες πάχους 1/2 εκ. και με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε τη φλούδα τους μαζί με το λευκό μέρος. Πετάμε και τα κουκούτσια, αν υπάρχουν.
Βάζουμε τις φέτες σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε σφικτά το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε για 3 ώρες στο ψυγείο, ώστε να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
Σερβίρισμα
Περίπου 30 λεπτά πριν σερβίρουμε την σαλάτα πορτοκάλι με κρεμμύδια, βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο, προσθέτουμε τις επιπλέον ελιές, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.