Μια πλούσια σαλάτα με αρακά και μπόλικες γεύσεις που μπορεί να σταθεί και ως ένα κυρίως γεύμα.
Υλικά
400 γρ. αρακάς (καθαρό βάρος)
90 ml ελαιόλαδο
30 ml χυμός λεμονιού
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κουτ. σούπας μουστάρδα τύπου Ντιζόν
1 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ροδίσει απαλά, κοπανισμένο στο γουδί
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
200 γρ. ανάμεικτα σαλατικά της αρεσκείας μας (τα βρίσκουμε και έτοιμα για σερβίρισμα, συσκευασμένα, σε διάφορους συνδυασμούς)
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας κάππαρη, στραγγισμένη
10 μεγάλες ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσια, σε κομμάτια
8 μικρά ραπανάκια, σε λεπτές φετούλες
ολόκληρα φύλλα από 1/2 μάτσο δυόσμο (ή 1/2 μάτσο μάραθος, χοντροκομμένος)
100 γρ. μπέικον σε φέτες, ψημένες σε αντικολλητικό τηγάνι σκέτες, μέχρι να γίνουν τραγανές (ή κυβάκια, ροδισμένα στο τηγάνι)
1 κουτ. γλυκού γλυκό μπούκοβο
1 κουτ. γλυκού μαυροκούκι
Διαδικασία
Για την σαλάτα με αρακά, βράζουμε τον αρακά σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, για 5 λεπτά, και τον στραγγίζουμε καλά.
Τον αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε με ένα πιρούνι το λάδι, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τη μουστάρδα, το καβουρδισμένο σουσάμι, αλάτι και πιπέρι.
Ρίχνουμε τον αρακά σε ευρύχωρο μπολ, περιχύνουμε με τη σάλτσα που ετοιμάσαμε και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τα σαλατικά, το κρεμμυδάκι, την κάππαρη, τις ελιές, τα ραπανάκια και το μυρωδικό και ανακατεύουμε καλά.
Σπάζουμε το τραγανό μπέικον σε ακανόνιστα κομμάτια και τα τακτοποιούμε στη σαλάτα.
Σκορπίζουμε το μαυροκούκι και το μπούκοβο και σερβίρουμε την σαλάτα με αρακά, συνοδεύουμε με ψωμί ζεστό.