Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΛίγες είναι οι γνήσιες χορτοφαγικές συνταγές στη μαροκινή μαγειρική. Μία από αυτές –νόστιμη και θρεπτική– παρουσιάζουμε εδώ. Η γαιώδης γεύση της φακής συνδυάζεται με τη γλυκύτητα της κολοκύθας, ενώ οι γεύσεις συγκεράζονται με μυρωδικά και μπαχαρικά.
Υλικά
- 280 γρ. πράσινες φακές – εναλλακτικά χρησιµοποιούµε καφέ, αλλά θα τις βράσουµε 5 λεπτά λιγότερο
- 2 ντοµάτες, ξεσποριασµένες και τριµµένες
- 350 γρ. κίτρινη κολοκύθα, καθαρισµένη και κοµµένη σε κύβους 3 εκ.
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεµµύδι ξερό, ψιλοκοµµένο
- 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
- 1/2 κουτ. γλυκού κύµινο, σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού κουρκουµάς, σε σκόνη
- 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν ή 1 κουτ. γλυκού χαρίσα
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
- 3 κουτ. γλυκού πελτές ντοµάτας
- 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη λευκή
- 1 κουτ. σούπας φύλλα µαϊντανού, ψιλοκοµµένα
- 2 κουτ. σούπας χοντροκοµµένα φύλλα φρέσκου κόλιανδρου (αν δεν µας αρέσει, τον αντικαθιστούµε µε µαϊντανό)
- αλάτι και φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Διαδικασία
Βάζουµε τις φακές σε ένα σουρωτήρι και τις ξεπλένουµε µε κρύο τρεχούµενο νερό. Τις βάζουµε σε µια κατσαρόλα και προσθέτουµε 1 λίτρο κρύο νερό. Τις αφήνουµε να πάρουν βράση, αφαιρούµε τον αφρό που σχηµατίζεται στην επιφάνεια, αν χρειαστεί, τις σκεπάζουµε και τις σιγοβράζουµε σε χαµηλή φωτιά για 20 λεπτά.
Σε µια µεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουµε το λάδι σε χαµηλή φωτιά και σοτάρουµε το κρεµµύδι για 3-4 λεπτά, µέχρι να µαλακώσει. Προσθέτουµε το σκόρδο, σοτάρουµε για µερικά δευτερόλεπτα και στη συνέχεια προσθέτουµε το κύµινο, τον κουρκουµά και το πιπέρι καγιέν ή τη χαρίσα, ανακατεύοντας καλά. Σοτάρουµε για 30 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια προσθέτουµε την πάπρικα, την τριµµένη ντοµάτα και τον πελτέ ντοµάτας, τη ζάχαρη, τον µισό µαϊντανό και τον µισό κόλιανδρο (αν χρησιµοποιήσουµε), 1 κουτ. του γλυκού αλάτι και φρεσκοτριµµένο µαύρο πιπέρι.
Προσθέτουµε τις βρασµένες φακές, την κοµµένη κολοκύθα και 500 ml νερό, ανακατεύουµε καλά, σκεπάζουµε και σιγοβράζουµε για περίπου 20 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν οι φακές και η κολοκύθα. Αλατοπιπερώνουµε και µεταφέρουµε σε µπολ σερβιρίσµατος. Πασπαλίζουµε µε τα υπόλοιπα φύλλα µαϊντανού και σερβίρουµε µε ξεροψηµένο ψωµί.