Για την 1η εβδομάδα του διαγωνισμού «Το συνταγολόγιο της τελευταίας στιγμής», η πρώτη συνταγή που προκρίθηκε είναι της Ειρήνης Καλυβιώτη.
Υλικά
- 4 φιλέτα πέρκας (των 250 γρ.)
- 500 γρ. λάχανο τουρσί (το βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ στα ράφια με τις κονσέρβες)
- 250 γρ. πατάτες
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 400 ml ζωμός λαχανικών
- 1 κουτ.σούπας αλεύρι
- 1 κουτ.σούπας σταφίδες ξανθές
- 1 κόκκινο μήλο
- 1/2 κουτ. γλυκού μαντζουράνα ξερή, τριμμένη
Διαδικασία
Λάχανο με πατάτες: Ξεπλένουμε το λάχανο τουρσί με κρύο νερό και το αφήνουμε να στραγγίξει. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κυβάκια. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το οποίο τηγανίζουμε σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα (ή σε τηάνι με καπάκι) σε 1 κουταλιά ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε να ροδίσουν για λίγα λεπτά. Σβήνουμε με το ζωμό και βράζουμε για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά με σκεπασμένο το καπάκι. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το λάχανο τουρσί, πασπαλίζουμε με το αλεύρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 1 λεπτό. Τρίβουμε το μήλο στη χονδρή πλευρά του τρίφτη και το προσθέτουμε μαζί με τις σταφίδες στο σκεύος. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την ξερή μαντζουράνα και ανακατεύουμε απαλά.
Πέρκα: Κόβουμε τα φιλέτα ψαριού σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια. Ζεσταίνουμε σε ένα φαρδύ τηγάνι 1 κουταλιά ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα φιλέτα 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά. Αλατοπιπερώνουμε. Σερβίρουμε σε κάθε πιάτο από μια μερίδα ψάρι και δίπλα γαρνίρουμε με τα λαχανικά που ετοιμάσαμε.