Δροσερή μακαρονάδα με λαχανικά από το μποστάνι της άνοιξης.
Υλικά
- 500 γρ. πένες
- 4 αγκινάρες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
- 1/2 μάτσο σπαράγγια, καθαρισμένα, σε μικρά κομμάτια των 2 εκ.
- το λευκό και πράσινο μέρος από 2 φρέσκα σκόρδα, ψιλοκομμένα (ή 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη)
- 1/2 μάτσο ανάμεικτα φρέσκα μυρωδικά, όπως άνηθος, μαϊντανός, δυόσμος, ρίγανη, ψιλοκομμένα (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
- 1 κουτ. σούπας ξύσμα ακέρωτου λεμονιού
- 100 ml λευκό, ξηρό κρασί
- 150 γρ. κατίκι Δομοκού
- 80 γρ. κεφαλοτύρι, κατά προτίμηση Ιου, τριμμένο
- 90 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε 1 φλιτζ. τσαγιού από το νερό όπου τα βράσαμε.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις αγκινάρες με τα σκόρδα και τα σπαράγγια για 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το νερό που κρατήσαμε στην άκρη και μαγειρεύουμε για 2 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα ζυμαρικά, τα τυριά, τα μυρωδικά και το ξύσμα και ανακατεύουμε για να σκορπιστούν τα υλικά ομοιόμορφα.