Τα λαχανάκια Βρυξελλών ταιριάζουν τέλεια με τις πένες και το τριμμένο τυρί Νάξου απογειώνει το πιάτο.
Υλικά
1 πακέτο πένες ολικής άλεσης
30 ml ελαιόλαδο
250 γρ. φρέσκα μανιτάρια απλά (αγαρικά), λευκά ή καφετιά (τα μικρά ολόκληρα, τα μεγαλύτερα κομμένα στη μέση), καθαρισμένα με νοτισμένο πανάκι (όχι πλυμένα, για να μην απορροφήσουν πολύ νερό)
2-3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
500 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών, κομμένα στη μέση
1/2 ματσάκι φρέσκο φασκόμηλο, ψιλοκομμένο (ή 3 κουτ. σούπας ξερό)
1/2 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
ξύσμα από 2 λεμόνια
μερικές σταγόνες χυμός λεμονιού
120 γρ. τυρί Νάξου, τριμμένο (αιγοπρόβειο τυρί από την ομώνυμη περιοχή της Νάξου, με γεύση ήπια και πλούσια, σαν βουτυράτη γραβιέρα – εναλλακτικά, επιλέγουμε μια κεφαλογραβιέρα ή γραβιέρα, όχι πικάντικη)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για τις πένες με λαχανάκια Βρυξελλών, μανιτάρια και φασκόμηλο, βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό για 3 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία τους.
Στη συνέχεια, τα στραγγίζουμε καλά (κρατάμε στην άκρη 1/2 φλιτζ. Τσαγιού από το νερό τους).
Ζεσταίνουμε πολύ καλά ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και, όταν κάψει, ρίχνουμε το λάδι και αμέσως τα μανιτάρια.
Τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ή λίγο περισσότερο, ανάλογα με το είδος τους, μέχρι να ροδίσουν, αλλά να μην αρπάξουν και ζαρώσουν.
Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1/2 λεπτό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε τις πένες, το νερό που αφήσαμε στην άκρη και τα λαχανάκια Βρυξελλών και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά, ανακατεύοντας.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το φασκόμηλο, τον μαϊντανό, το ξύσμα, τον χυμό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
Μοιράζουμε, τις πένες με λαχανάκια Βρυξελλών, μανιτάρια και φασκόμηλο, στα πιάτα και πασπαλίζουμε με το τυρί.