Βάζουμε όλα τα υλικά σε σαλατιέρα, ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
Υλικά
- 4 μέτριες ώριμες ντομάτες, σε μικρούς κύβους
- 2 μελιτζάνες φλάσκες
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε μικρά καρέ
- 3-4 μικρά αγγουράκια, σε λεπτές φέτες
- 1 κουτ. σούπας κάππαρη, στραγγισμένη
- 6-8 ελιές μαύρες, ψιλοκομμένες
- 1 πιπεριά κέρατο, σε λεπτές ροδέλες
- τα φύλλα από 5-6 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- 6-7 φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
- 60 ml ελαιόλαδο
- 40 ml ξίδι
- λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Τρυπάμε τις μελιτζάνες εδώ κι εκεί με ένα πιρούνι και τις ψήνουμε είτε σε πολύ δυνατό και καλά προθερμασμένο γκριλ, είτε στα κάρβουνα, είτε πάνω από τη φλόγα του γκαζιού, είτε στο γκαζάκι. Όπως κι αν τις ψήσουμε, πρέπει να τις γυρίζουμε τακτικά και η φλούδα τους να μαυρίσει, να καψαλιστεί καλά και να σκάσει. Πρέπει επίσης να μαλακώσουν ομοιόμορφα παντού.
Τις κόβουμε κατά μήκος στη μέση και με ένα κουτάλι βγάζουμε την ψημένη σάρκα, την οποία κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Τρίβουμε το κρεμμύδι με λίγο αλάτι για 1 λεπτό, το ξεπλένουμε σε σουρωτήρι και το σκουπίζουμε καλά. Φεύγει έτσι η αψάδα του. Βάζουμε όλα τα υλικά σε σαλατιέρα, ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.