Κείμενο: Αστέριος Κουστούδης
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
400 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
4-5 μέτρια παξιμάδια χαρουπιού
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
6-8 φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
1½ κουτ. γλυκού λιναρόσπορος, ελαφρώς καβουρδισμένος
1½ κουτ. σούπας σουσάμι, ελαφρώς καβουρδισμένο
2 μεγάλα ώριμα αβοκάντο, σε μικρούς κύβους
1/2 μάτσο τρυφερή ρόκα, χοντροκομμένη
200 γρ. μυζήθρα νωπή, θρυμματισμένη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
1/2 κουτ. γλυκού μουστάρδα πικάντικη
2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
2 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
2 κουτ. σούπας χαρουπόμελο
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι
Διαδικασία
Σάλτσα: Σε ένα μπολάκι χτυπάμε με το σύρμα τη μουστάρδα με τον χυμό, το ξίδι και το χαρουπόμελο, μέχρι να γίνουν ενιαίο μείγμα. Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, προσθέτουμε σε αργή ροή το ελαιόλαδο, σαν να ετοιμάζουμε μαγιονέζα. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε.
Σαλάτα: Σπάμε τα παξιμάδια σε φαρδιά σαλατιέρα, προσθέτουμε τα ντοματίνια, τα κρεμμυδάκια, τον βασιλικό, τους μισούς σπόρους, τη μισή σάλτσα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε απαλά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αβοκάντο με τη ρόκα και την υπόλοιπη σάλτσα και αδειάζουμε το μείγμα πάνω από τα ντοματίνια. Σκορπίζουμε τους υπόλοιπους σπόρους και τη μυζήθρα και σερβίρουμε.