Η Νένα Ισμυρνόγλου έχει κέφια και... κατασκευάζει έναν ασυνήθιστο αλλά καθ’ όλα ελληνικό και καλοκαιρινό ντάκο.
Υλικά
- 2 μεγάλες κριθαροκουλούρες
- 1 μέτρια ντομάτα, ξεσποριασμένη, κομμένη σε μικρούς κύβους
- 1 κουτ. σούπας φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού ξερός, τριμμένος
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την κρέμα φέτας
- 150 γρ. φέτα θρυμματισμένη
- 3 κουτ. σούπας γιαούρτι αγελαδινό
- 3 κουτ. σούπας γάλα
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λίγα φύλλα φρέσκιας ρίγανης ή λίγη ξερή, τριμμένη
Για τα χόρτα
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδου, ελαφρώς κοπανισμένη
- 1½ φλιτζ. τσαγιού βρασμένα βλίτα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Κρέμα φέτας: Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τη φέτα, το γιαούρτι, το γάλα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό, προσθέτουμε λίγο γάλα. Αν είναι αραιό, προσθέτουμε λίγη φέτα. Ρίχνουμε τη ρίγανη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Αφήνουμε την κρέμα στο ψυγείο, σκεπασμένη, μέχρι να σερβίρουμε.
Χόρτα: Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο για 30 δευτερόλεπτα. Πετάμε το σκόρδο, ρίχνουμε στο τηγάνι τα βλίτα, σβήνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν από το λάδι. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Ντάκος: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την ντομάτα, το δυόσμο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Βρέχουμε ελαφρώς τους ντάκους, τους αλείφουμε με κρέμα φέτας και από πάνω βάζουμε τα βλίτα. Μοιράζουμε και το μείγμα ντομάτας πάνω στα βλίτα και σερβίρουμε αμέσως.
Στο ποτήρι: Λευκό κρασί, ένα Θραψαθήρι σε χαρμάνι με Sauvignon blanc.