Φωτογραφία: Carolyn Robertson
Αποθήκευση για αργότεραΜια νόστιμη μπολονέζ με κιμά από άπαχο μέρος του ζώου, μπόλικα μανιτάρια και μόνο 485 θερμίδες ανά μερίδα.
Tracey Sunderland
Υλικά
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
300 γρ. κρεμμυδάκια του στιφάδου, κομμένα στα τέσσερα
100 γρ. καπνιστό μπέικον, σε καρέ
300 γρ. μικρά λευκά μανιτάρια, στη μέση
400 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς από σχετικά άπαχο μέρος (π.χ. στρογγυλό)
2 δαφνόφυλλα
3/4 κούπας κόκκινο, ξηρό κρασί
2 κουτ. σούπας. σούπας πελτές
2 κούπες πασάτα (χυμός ντομάτας)
2 ½ κούπες φασολάκια κατεψυγμένα ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, για το γαρνίρισμα
αλατοπίπερο, κατά βούληση
Πουρές πατάτας
4 μέτριες πατάτες
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
¼ κούπας γάλα άπαχο
Μυστικά
Διατροφικές πληροφορίες για την «μπολονέζ με μανιτάρια:
485 θερμίδες η μερίδα
«Φιλική» για διαβητικούς
Φυτικές Ίνες
Σίδηρος
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε «καπνιστή» μπολονέζ με μανιτάρια, ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2 – 3 λεπτά, ίσα να γυαλίσουν.
Προσθέτουμε το μπέικον και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει.
Μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα τα υλικά σε ένα πιάτο, αφήνοντας το λάδι στο σκεύος.
Ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε για 7 - 8 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
Τα μεταφέρουμε στο πιάτο με τα κρεμμύδια.
Βάζουμε τον κιμά στο καυτό σκεύος και τον σοτάρουμε μέχρι να γίνει σπυρωτός και να ροδίσει καλά.
Ρίχνουμε τα σοταρισμένα υλικά ξανά στο σκεύος και προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα και αλατοπίπερο.
Δυναμώνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε 1 - 2 φορές και σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε να πάει παντού.
Ρίχνουμε την πασάτα και, μόλις κοχλάσουν τα υγρά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να μελώσει η μπολονέζ.
Στο μεταξύ μαγειρεύουμε στον ατμό (σε ατμομάγειρα ή σε καλάθι που στερεώνουμε σε κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει) τα φασολάκια, μέχρι να μαλακώσουν καταπώς μας αρέσουν.
Σερβίρουμε την μπολονέζ με τον πουρέ και τα φασολάκια.
Πουρές πατάτας
Για να φτιάξουμε πουρέ πατάτας, ξεφλουδίζουμε 4 μέτριες πατάτες.
Τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τις βάζουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα.
Σκεπάζουμε με νερό, προσθέτουμε 1/2 κ.γ. αλάτι και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Βράζουμε για 12 - 15 λεπτά.
Στραγγίζουμε τις πατάτες και τις επαναφέρουμε στην κατσαρόλα.
«Στεγνώνουμε» τις πατάτες σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και ¼ κούπας γάλα άπαχο και λιώνουμε με το πρες πουρέ.
Αλατοπιπερώνουμε.