Τελικά, το νοστιμότερο μπέργκερ δεν είναι από μοσχάρι. Δοκιμάστε την ευφάνταστη veggie εκδοχή με ανοιξιάτικα λαχανικά που μας προτείνει ο σεφ και θα μας θυμηθείτε.
Υλικά
- 200 γρ. καλαμπόκι, κατεψυγμένο, κατά προτίμηση βιολογικό
- 200 γρ. αρακάς, φρέσκος ή κατεψυγμένος
- 200 γρ. φασoλάκια (τσαουλιά ή μπαρμπούνια), φρέσκα ή κατεψυγμένα
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
- 1/2 μάτσο φρέσκος κόλιανδρος, ψιλοκομμένος (αν δεν μας αρέσει ο κόλιανδρος, τον αντικαθιστούμε με την ίδια ποσότητα φρέσκου μαϊντανού, με διαφορετικό φυσικά γευστικό και αρωματικό αποτέλεσμα)
- 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/3 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού καυτερή πάπρικα, σε σκόνη
- 1 κουτ. σούπας ηλιόσποροι
- 30 ml ελαιόλαδο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι λίγο αλεύρι (για το αλεύρωμα)
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα
- 4 στρογγυλά ψωμάκια για μπέργκερ
- πίκλες
- αγγούρι
- χούμους (ανατολίτικο ντιπ - σάλτσα με βάση τα ρεβίθια και το ταχίνι· αγοράζουμε έτοιμο σε βαζάκι από μεγάλα σούπερ μάρκετ ή ετοιμάζουμε σπιτικό - βλέπε συνταγή εδώ)
Διαδικασία
Σε ένα σουρωτήρι βάζουμε το κατεψυγμένο καλαμπόκι (και τον αρακά, αν έχουμε προμηθευτεί κατεψυγμένο), το περιχύνουμε με βραστό νερό, για να αποψυχθεί και το στραγγίζουμε καλά.
Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα φασολάκια για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν. Τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας για να μην έχουν καθόλου υγρά και τα αδειάζουμε στον κάδο του πολυκόφτη που διαθέτουμε. Προσθέτουμε το καλαμπόκι και τον αρακά (αν έχουμε προμηθευτεί φρέσκο, τον ρίχνουμε ωμό) και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Χτυπάμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένας χοντροθρυμματισμένος πολτός. Πλάθουμε με το μείγμα 4 μεγάλα μπέργκερ (αν κολλάνε τα χέρια μας και δυσκολευόμαστε να τα πλάσουμε, τα λαδώνουμε ελαφρώς). Τα βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, να σφίξουν.
Σε ένα πιάτο ρίχνουμε λίγο αλεύρι. Βγάζουμε τα μπέργκερ από το ψυγείο και τα αλευρώνουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C και καλύπτουμε ένα μέτριο ταψί με λαδόκολλα.
Σε τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και «ψήνουμε» τα μπέργκερ (σε δόσεις) για περίπου 1 λεπτό από κάθε πλευρά, μέχρι να αποκτήσουν κρούστα και να γίνουν τραγανά. Τα απλώνουμε στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 8 - 10 λεπτά, μέχρι να γίνουν. Αλείφουμε τα ψωμάκια με χούμους, σκορπίζουμε τις πίκλες, βάζουμε τα μπιφτέκια και σερβίρουμε. Εναλλακτικά, τα τρώμε σκέτα!
Συμβουλές: Δοκιμάσαμε το μπιφτέκι σκέτο και ήταν πεντανόστιμο. Ομως, η γεύση του απογειώθηκε όταν ακολουθήσαμε τη συμβουλή του Χριστόφορου Πέσκια και το κάναμε μπέργκερ μέσα σε αφράτο ψωμάκι με χούμους και πίκλες κομμένες σε μακρόστενες λωρίδες.