Σήμα κατατεθέν του ελληνικού καλοκαιριού είναι η χωριάτικη, το καρπούζι και η φέτα, όταν όλα αυτά συνδυάζονται το αποτέλεσμα είναι άκρως καλοκαιρινό και γευστικό.
Υλικά
2 αγγούρια μεγάλα, καθαρισμένα και κομμένα σε μέτριους κύβους
1 μεγάλη φέτα καρπούζι, κρύα (από το ψυγείο), καθαρισμένη από φλούδα και κουκούτσια, κομμένη σε μέτριους κύβους
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές ροδέλες
200 γρ. φέτα, κομμένη σε κυβάκια
1/3 κουτ. γλυκού μπούκοβο ή καυτερή πάπρικα
1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
1 κουτ. γλυκού φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη, ή 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας μέλι
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μυστικά
Αυτήν τη σαλάτα πρέπει, αφού τη φτιάξουμε, να την καταναλώσουμε αμέσως, ώστε να μην πανιάσει το καρπούζι και χάσει τη δροσιά του.
Διαδικασία
Για τη διαφορετική χωριάτικη με καρπούζι αντί για ντομάτα, σε ένα μικρό μπρίκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το χυμό λεμονιού με το μέλι και το μπούκοβο για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί το μέλι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Παράλληλα, σε μια σαλατιέρα ανακατεύουμε το αγγούρι με τη φέτα, την πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη.
Αλατίζουμε το κρεμμύδι, το «στύβουμε» λίγο μέσα τις παλάμες μας, για να μαλακώσει και να «γλυκάνει», και το βάζουμε στη σαλατιέρα.
Προσθέτουμε το καρπούζι, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το μείγμα από μέλι και λεμόνι, ανακατεύουμε απαλά, για να μη λιώσει το καρπούζι, και σερβίρουμε την «χωριάτικη» με καρπούζι αμέσως.