Μια εύκολη αλλά πολύ γευστική και δροσερή σαλάτα μαρούλι με κάππαρη, πιπεριές τουρσί και λεμονάτη σος για να συνοδεύσετε το γεύμα σας.
Υλικά
1 μεγάλο μαρούλι, καλά πλυμένο, καθαρισμένο και χοντροκομμένο
200 γρ. ντοματίνια, στη μέση το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1/3 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
3 κουτ. σούπας κάππαρη, καλά ξεπλυμένη και στραγγισμένη
5 - 6 πιπεριές τουρσί («γλυκές» ή καυτερές, ό,τι θέλουμε) ξεπλυμένες, στραγγισμένες, λεπτοκομμένες (χωρίς σπόρια)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την σάλτσα
80 ml ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας πάστα από ελιές Καλαμών *
3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
1 - 2 κουτ. σούπας ξίδι λευκό
1 κοφτό κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, κοπανισμένη μέχρι να γίνει λεπτή σκόνη
τα ασπράδια από 2 βρασμένα αυγά, κομμένα σε κυβάκια (προαιρετικά - τους κρόκους τούς κρατάμε για άλλη χρήση)
Μυστικά
*Συσκευασμένη σε βαζάκια, σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Εναλλακτικά, βάζουμε 3 κουτ. σούπας ελιές Καλαμών, χωρίς το κουκούτσι, ψιλοκομμένες.
Διαδικασία
Για την σαλάτα με μαρούλι κάππαρη, πιπεριές τουρσί και λεμονάτη σος ανακατεύουμε σε μια σαλατιέρα όλα τα υλικά για τη σαλάτα.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή με το σύρμα την πάστα ελιάς, το λεμόνι, το ξίδι, το λάδι και τη ρίγανη μέχρι να αναμειχθούν.
Προσθέτουμε τα ασπράδια (αν βάλουμε) και ανακατεύουμε απαλά.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα τη σαλάτα και σερβίρουμε την σαλάτα με μαρούλι κάππαρη, πιπεριές τουρσί και λεμονάτη σος.