Συνοδεύει τέλεια ψητά κρεατικά (φιλέτο κοτόπουλο, μπριζόλες, ψαρονέφρι) όμως με λίγο ψωμί και ένα βραστό αυγό είναι ένα ωραιότατο βραδινό.
Υλικά
- τα φύλλα από 1 μέτριο μαρούλι, πλυμένα και καλά στεγνωμένα
- τα φύλλα από 1 ματσάκι ρόκα, πλυμένα και καλά στεγνωμένα
- 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, πλυμένα και καθαρισμένα (κρατάμε το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος τους)
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- χοντρό αλάτι
- 2-3 μικρά ραπανάκια, πλυμένα καλά
- 300 γρ. κατίκι ή γαλοτύρι ή τσαλαφούτι ή τυρί κότατζ
Για τη σάλτσα
- 100 ml ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας χυμός πορτοκαλιού
- ελάχιστο ξύσμα από 1 πορτοκάλι (ακέρωτο, κατά προτίμηση βιολογικό)
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
- 1 κουτ. γλυκού μέλι θυμαρίσιο
- 2 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
- 1/2 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Κόβουμε τα κρεμμυδάκια κατά μήκος στη μέση και μετά σε κομμάτια των 3 εκ. περίπου. Τα βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου, τα ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, τα αλατίζουμε με χοντρό αλάτι και τα ψήνουμε σε δυνατό γκριλ για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, να μαλακώσουν λίγο και να γλυκάνουν.
Εν τω μεταξύ, χοντροκόβουμε τα σαλατικά με τα χέρια. Τα βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ. Κόβουμε τα ραπανάκια με το μαντολίνο ή με κοφτερό μαχαίρι σε λεπτές ροδέλες που ρίχνουμε στο μπολ με τα σαλατικά.
Σάλτσα: Βάζουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να προκύψει μια ενιαία σος. Περιχύνουμε τα σαλατικά μας, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε σε ατομικά πιάτα ή σε μια μεγάλη πιατέλα. Γαρνίρουμε με τα κρεμμυδάκια και μοιράζουμε με κουταλιές το κατίκι. Σερβίρουμε αμέσως.
Η σαλάτα αυτή συνοδεύει τέλεια ψητά κρεατικά (φιλέτο κοτόπουλο, μπριζόλες, ψαρονέφρι) όμως με λίγο ψωμί και ένα βραστό αυγό είναι ένα ωραιότατο βραδινό.