Μια ελαφριά αλλά χορταστική και γεμάτη γεύση μαρουλοσαλάτα με αβοκάντο, ντοματίνια και ψητά καρύδια ότι πρέπει και για το πλούσιο Πασχαλινό τραπέζι.
Υλικά
1 μεγάλο μαρούλι, καλά πλυμένο, καθαρισμένο και χοντροκομμένο
1 μέτριο ώριμο αβοκάντο, καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους 1 - 2 εκ.
200 γρ. ντοματίνια, στη μέση
το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
τα φύλλα από 5 - 6 κλωνάρια δυόσμο, ψιλοκομμένα
τα φύλλα από 5 - 6 κλωνάρια φρέσκο βασιλικό (αν δεν βρούμε, βάζουμε άλλο φρέσκο μυρωδικό της αρεσκείας μας), ψιλοκομμένα
120 γρ. καρυδόψιχα, χοντροσπασμένη («ψημένη» στο φούρνο για 10 λεπτά στον αέρα, στους 150°C)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την σάλτσα
40 ml χυμός λεμονιού (ή όσο λεμόνι μάς αρέσει)
1 κουτ. σούπας μουστάρδα, κατά προτίμηση πικάντικη
4 ντοματίνια, καλά πλυμένα
2 κουτ. γλυκού μέλι της αρεσκείας μας
4 ίνες κρόκος Κοζάνης (προαιρετικά)
100 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
Για την σάλτσα
Ρίχνουμε όλα τα υλικά της σάλτσας στο μπλέντερ ή στο μούλτι και τα χτυπάμε για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία, υδαρής κρέμα.
Για την σαλάτα
Για την μαρουλοσαλάτα με αβοκάντο, ντοματίνια και ψητά καρύδια ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα ντοματίνια, το κρεμμύδι, το αβοκάντο και τη μισή ποσότητα σάλτσας.
Προσθέτουμε το δυόσμο, το βασιλικό, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
Απλώνουμε το μαρούλι σε μια σαλατιέρα, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα.
Ρίχνουμε το μείγμα με τα ντοματίνια και το αβοκάντο, σκορπίζουμε τα καρύδια και σερβίρουμε μαρουλοσαλάτα με αβοκάντο, ντοματίνια και ψητά καρύδια.