Μια εύκολη συνταγή για πράσινη σαλάτα με ξηρούς καρπούς
Υλικά
- 2 κιλά λαχανίδες (παραπούλια· τα χοντρά πράσινα φύλλα που βγαίνουν γύρω από το λάχανο όταν κοπεί - στις λαϊκές)
- 100 γρ. αμύγδαλα, λευκά, καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι για 2 - 3 λεπτά, χοντροκοπανισμένα στο γουδί ή περασμένα από τον πολυκόφτη για 5 δευτερόλεπτα
- 4 κουτ. σούπας ξίδι λευκό
- 70 ml αγουρέλαιο
- ξύσμα από 1μεγάλο λεμόνι
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τις λαχανίδες και τις ζεματίζουμε για περίπου 3 - 4 λεπτά. Τις σουρώνουμε, αφαιρούμε τα χοντρά κοτσάνια (αφαιρούνται πιο εύκολα αν είναι ζεματισμένες οι λαχανίδες), ξαναβράζουμε για άλλα 5 λεπτά και σουρώνουμε. Ρίχνουμε στον πολυκόφτη το ξίδι, το αγουρέλαιο, αλάτι, πιπέρι και τη μουστάρδα, και χτυπάμε πολύ καλά. Βάζουμε τις βρασμένες λαχανίδες σε πιατέλα, σκορπίζουμε τα αμύγδαλα, περιχύνουμε με τη σος, πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού και σερβίρουμε.