Υλικά
- 500 γρ. αρακάς κατεψυγμένος ή φρέσκος, καθαρισμένος (θα πρέπει να αγοράσουμε περίπου 1.200 - 1.500 γρ. ακαθάριστο)
- το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 4 σπαράγγια, καθαρισμένα (βλ. εδώ)
- 200 ml σπιτικός ζωμός λαχανικών (βλ. εδώ) ή νερό
- τα «φύλλα» από 1 κλωνάρι φρέσκο μάραθο ή άνηθο, ψιλοκομμένα
- 40 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμυδάκι, τα σπαράγγια και τον αρακά για 6 - 7 λεπτά μέχρι να μαραθούν λίγο. Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 20 λεπτά έως ότου μαλακώσει ο αρακάς. Σουρώνουμε το μείγμα, κρατώντας όμως το ζουμί. Μεταφέρουμε τα υλικά στον ηλεκτρικό πολυκόφτη που διαθέτουμε (σε δόσεις, αν δεν χωράνε όλα μονομιάς) και τα χτυπάμε για να λιώσουν, προσθέτοντας σταδιακά όσο ζουμί χρειάζεται για να αποκτήσει η σούπα την πυκνότητα που επιθυμούμε. Για πιο λείο αποτέλεσμα, σουρώνουμε τη σούπα σε ψιλό σουρωτήρι. Προσθέτουμε στον πολτό το μάραθο, αλάτι και πιπέρι, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά για να αναμειχθούν τα αρώματα. Σερβίρεται κρύα.