Πρωτότυπα σαλατογεύματα με δημητριακά στον Γαστρονόμο Μαρτίου!
Υλικά
- 200 γρ. κουσκούς*
- 4 καρότα, χοντροτριμμένα
- 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
- 90 ml ελαιόλαδο
- 40 ml χυμός πορτοκαλιού
- 40 ml χυμός λεμονιού
- 30 γρ. μαυροκούκι
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τις γαρίδες
- 400 γρ. γαρίδες Νο 2, φρέσκες ή κατεψυγμένες (καθαρό βάρος, περίπου 700 γρ.ακαθάριστες), καθαρισμένες
- 40 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 30 ml ούζο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε 250 ml αλατισμένο νερό. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το κουσκούς, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 15 λεπτά, να απορροφήσει τα υγρά και να μαλακώσει. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τα καρότα για 7-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Αδειάζουμε σε μπολ μαζί με το λάδι και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.
Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε τα 40 ml ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις γαρίδες για περίπου 1 λεπτό από κάθε πλευρά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Σβήνουμε με το ούζο, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και μεταφέρουμε σε πιάτο. Πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού και αλατοπίπερο. Ρίχνουμε τους χυμούς στο κουσκούς, το αφρατεύουμε με ένα πιρούνι και το ρίχνουμε στο μπολ με τα κρεμμύδια και τα καρότα. Προσθέτουμε τις γαρίδες, πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι και σερβίρουμε.
*Xοντροκομμένο σκληρό σιτάρι, προβρασμένο στον ατμό και εν συνεχεία αποξηραμένο. Το βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ, συνήθως στα ράφια με τα εξωτικά τρόφιμα.