
Κείμενο: Βασίλης Μασσέλος
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάϊκος
Αποθήκευση για αργότεραΑυτή η σούπα από κουνουπίδι και πράσα μάς ζεσταίνει για τα καλά και κλέβει για λίγο την παράσταση από τα κρεατικά σε ένα μεγάλο, γιορτινό γεύμα, αφού οι περισσότεροι αναζητούν ένα μπολάκι ακόμα.
Υλικά
1 μεγάλο κουνουπίδι, σε μέτρια κομμάτια
4 πράσα, ψιλοκομμένα
150 γρ. βούτυρο αγελάδος
800 ml ζωμός κότας
800 ml φρέσκο γάλα
1 κουτ. γλυκού μαντζουράνα ξερή
1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκάλι (προσθήκη που προτείνει ο Λευτέρης Λαζάρου)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε την κουνουπιδόσουπα με πράσα, σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο και σοτάρουμε το κουνουπίδι και τα πράσα για 15 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
Με τη διαδικασία αυτή του σιγοκαβουρδίσματος η σούπα θα αποκτήσει απίστευτη γεύση.
Ρίχνουμε τον ζωμό, το γάλα, τη μαντζουράνα, το ξύσμα (αν θέλουμε) και αλατοπίπερο, αυξάνουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο και μαγειρεύουμε για άλλα 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά όλα τα υλικά.
Την πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ ή στον πολυκόφτη μέχρι να γίνει βελούδινη.
Σερβίρουμε την κουνουπιδόσουπα ζεστή με λίγο ωμό λάδι.