Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 1 μέτριο κουνουπίδι, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια του, χωρισμένο σε μπουκετάκια
- τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 μικρό, ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο, ολόκληρο
- 3 – 4 κόκκοι μπαχάρι
- 12 μαύρες ελιές Καλαμών ή άλλες της αρεσκείας μας, χωρίς τα κουκούτσια
Για τη σάλτσα
- 6 φιλέτα αντζούγιας, ξαλμυρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες (ή όσο σκόρδο μας αρέσει)
- 80 γρ. κουκουνάρια, καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία μέχρι να ροδίσουν (όχι να μαυρίσουν)
- 2 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι (με μέτρο), πιπέρι
Διαδικασία
Σάλτσα: Πολτοποιούμε όλα τα υλικά (βάζουμε τα μισά κουκουνάρια) στο μπλέντερ ή στο μούλτι, μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη πυκνή σάλτσα. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με λίγο αλάτι, αν χρειαστεί.
Σαλάτα: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό να βράσει με λίγο αλάτι, το κρεμμύδι, το δαφνόφυλλο και τα μπαχάρια. Μόλις κοχλάσει καλά βάζουμε το κουνουπίδι και το βράζουμε για 8-12 λεπτά, μέχρι δηλαδή να γίνει όσο μαλακό μας αρέσει. Το στραγγίζουμε και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Περιχύνουμε με τη σάλτσα, πασπαλίζουμε με το μαϊντανό, σκορπίζουμε από πάνω τις ελιές και τα υπόλοιπα κουκουνάρια και σερβίρουμε τη σαλάτα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Συνοδεύουμε με: Ρύζι πιλάφι ή ρυζομακάρονα (noodles) ή απλώς ψωμί. Η κουνουπιδοσαλάτα αυτή συνοδεύει θαυμάσια τηγανητά λιανόψαρα (μαρίδα, αθερίνα, μικρά γοπάκια) ή ψητά ψάρια της αρεσκείας μας.