Κείμενο: Μυρσίνη Λαμπράκη
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΚολοκυθάκια με ντομάτες, κρεμμύδι και τραγανή αραβική πίτα, μια δροσερή σαλάτα για όλες τις εποχές.
Υλικά
1 μεγάλη αραβική πίτα
2 μέτριες ντομάτες, σε κύβους
6 μικρά κολοκυθάκια, κομμένα σε κύβους
1 πιπεριά κέρατο, σε καρέ
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος, κομμένα σε λεπτές ροδέλες ή 1 ξερό κρεμμύδι, σε καρεδάκια
1 γεμάτη κουτ. σούπας φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
1 γεμάτη κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
Για το ντρέσινγκ
100 ml ελαιόλαδο
30 ml χυμός λεμονιού
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
1 κουτ. σούπας σουμάκι, σε σκόνη. Το βρίσκουμε στα μπαχαράδικα. εναλλακτικά, βάζουμε 1/2 κουτ. σούπας ξύσμααπόακέρωτολεμόνι,με άλλο όμως γευστικό αποτέλεσμα)
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Ψήνουμε την αραβική πίτα στη σχάρα για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να γίνει τραγανή. Την αφήνουμε να κρυώσει.
Τη σπάμε σε μικρά κομματάκια.
Βάζουμε σε ρηχή και ανοιχτή σαλατιέρα τις ντομάτες, τα κολοκυθάκια κομμένα σε μικρούς κύβους, την πιπεριά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια (ή το ξερό), τα μυρωδικά, ανακατεύουμε και στο πλάι ή ανάμεσα στα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας βάζουμε τα κομμάτια πίτας.
Ντρέσινγκ
Σε ένα βάζο με καπάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά.
Ανακινούμε καλά, περιχύνουμε τη σαλάτα και σερβίρουμε αμέσως.