Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΔεν είναι η παραδοσιακή ελληνική καρυδόπιτα. Κατ’ αρχήν, δεν περιέχει σιρόπι αλλά ούτε αρωματικά, όπως κανέλα ή γαρίφαλο. Απουσιάζουν παντελώς το αλεύρι, η φρυγανιά και το σιμιγδάλι (μόνο λίγο κορν φλάουρ περιέχει) και κυριαρχεί το καρύδι. Είναι ένα γευστικό, πλούσιο γλυκό, που θα απολαύσουμε με τον καφέ μας. Μπορούμε να του δώσουμε μια πιο γιορτινή αίσθηση, σερβίροντας κάθε κομμάτι με μία κουταλιά γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας μας ή με σιρόπι βύσσινο.
Υλικά
250 γρ. βούτυρο αγελάδας, κομμένο σε μικρά κομμάτια
250 γρ. ζάχαρη άχνη
300 γρ. καρυδόψιχα
5 αυγά
50 γρ. κορν φλάουρ
Διαδικασία
Βάζουμε τα καρύδια στο μπλέντερ και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν όσο το δυνατόν πιο ψιλά.
Χτυπάμε στο μίξερ, κατά προτίμηση με το φτερό, το βούτυρο, την άχνη και το τριμμένο καρύδι μέχρι να φουσκώσουν και να γίνει μια υπόλευκη κρέμα. Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα. Μόλις ενσωματωθούν και γίνει ένα ομοιογενές, αφράτο μείγμα, σταματάμε το χτύπημα, ρίχνουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα σιλικόνης.
Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί τον πάτο ενός ρηχού ταψιού διαμέτρου 24 εκ., αδειάζουμε το μείγμα και αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον ένα βράδυ. Αυτό θα βοηθήσει να «κάτσει» λίγο το μείγμα, να χάσει τον αέρα του και να μη φουσκώσει άτσαλα στο ψήσιμο.
Την επόμενη μέρα, το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 C για 1 ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.