Σαλάτα με καρδιές μαρουλιού αγκινάρες, λιαστές ντομάτες και μυρωδικά, μια σαλάτα γεμάτη γεύσεις και αρώματα για το σας τραπέζι.
Υλικά
οι καρδιές και τα πολύ τρυφερά φύλλα από 4 μαρούλια, καλά πλυμένα και χοντροκομμένα
4 αγκινάρες, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση
4 - 5 λιαστές ντομάτες (διατηρημένες σε λάδι), στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
5 - 6 κλωνάρια άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
τα φύλλα από 1/3 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
τα φύλλα από 4 - 5 κλωνάρια δυόσμο, ψιλοκομμένα
1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού, ακέρωτου
1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη και ελαφρώς κοπανισμένη
60 ml χυμός λεμονιού (ή όσο λεμόνι μάς αρέσει)
1/2 κουτ. γλυκού μαυροκούκι (μοιάζει με μαύρο σουσάμι και το βρίσκουμε σε όλα τα μπαχαράδικα), προαιρετικά
1 κουτ. γλυκού σουσάμι
2 κουτ. γλυκού μέλι της αρεσκείας μας
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για την σαλάτα με καρδιές μαρουλιού, αγκινάρες, λιαστές ντομάτες και μυρωδικά σε μια μικρή κατσαρόλα με αρκετό αλατισμένο νερό που κοχλάζει ζεματίζουμε τις αγκινάρες για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
Τις στραγγίζουμε και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 40 ml από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο για περίπου μισό λεπτό, ίσα να αρωματίσει το λάδι, πετάμε το σκόρδο.
Ρίχνουμε τις αγκινάρες και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Προσθέτουμε το σουσάμι, ανακατεύουμε για άλλο 1 λεπτό και αποσύρουμε.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις αγκινάρες με τον άνηθο, το ξύσμα και 2 κουτ. σούπας από το χυμό λεμονιού. Τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Ρίχνουμε στο μούλτι τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το μέλι, το μαυροκούκι (αν βάλουμε), 2 - 3 φετάκια από τις αγκινάρες και αλατοπίπερο, και τα χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα.
Απλώνουμε σε μπολ σερβιρίσματος ή σε πιατέλα το μαρούλι, τις λιαστές ντομάτες, το μαϊντανό και το δυόσμο, αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με τη μισή σάλτσα και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το μείγμα με τις αγκινάρες, την υπόλοιπη σάλτσα και σερβίρουμε την σαλάτα με καρδιές μαρουλιού, αγκινάρες, λιαστές ντομάτες και μυρωδικά.