Η σίζαρ έχει πολλές εκδοχές. Εμείς δοκιμάσαμε μια παραλλαγή με το συριανό τυρί, πιπεριές και γαύρο μαρινάτο.
Υλικά
Για τη σαλάτα
- 2 μαρούλια, καθαρισμένα, χωρισμένα στα φύλλα τους, ή χρησιμοποιούμε οποιαδήποτε πράσινη σαλάτα μάς αρέσει, χοντροκομμένη
- 2 πιπεριές Φλωρίνης (φρέσκες ή από βάζο), σε μπαστουνάκια
- 24 φιλέτα γαύρος μαρινάτος
- 200 γρ. τυρί Σαν Μιχάλη, σε φλούδες (κομμένες με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε πατάτες) λίγος ψιλοκομμένος δυόσμος ή ξερός τριμμένος
Για τα κρουτόν
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
- 300 γρ. ψωμί, χωρίς την κόρα, σε κυβάκια του 1 εκ.
Για τη σάλτσα
- οι κρόκοι από 2 αυγά (είτε ωμοί είτε βρασμένοι μελάτοι)
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 200 ml ελαιόλαδο
- 30 ml ξίδι, από κρασί
- 20 ml σάλτσα σόγιας (κατά προτίμηση βιολογική)
- σάλτσα ταμπάσκο, κατά βούληση (στα σούπερ μάρκετ)
Διαδικασία
Κρουτόν: Τα φτιάχνουμε με τη διαδικασία που αναφέρουμε στην προηγούμενη συνταγή.
Σάλτσα: Βάζουμε όλα τα υλικά στο μούλτι ή το μπλέντερ μέχρι να πάρουμε μια ομοιόμορφη και λεία σάλτσα, την οποία μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ που να χωράει και τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας.
Σαλάτα: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα σαλατικά μαζί με τις πιπεριές, προσθέτουμε τη σάλτσα και τον δυόσμο, ανακατεύουμε έτσι ώστε να πάει παντού και τη μοιράζουμε σε πιατέλα ή σε ατομικά πιάτα. Γαρνίρουμε με τα φιλέτα γαύρου, λίγες φλούδες τυριού Σαν Μιχάλη και κρουτόν και σερβίρουμε.