Μοιάζει κατά πολύ με την ελληνική χωριάτικη αυτή η τουρκικής καταγωγής σαλάτα, αλλά και με τη βουλγαρική «σόπσκα», μόνο που τα υλικά της σερβίρονται ψιλοκομμένα και συνοδεύονται με ξεροψημένα τραγανά πιτάκια, πασπαλισμένα με μπαχαρικά.
Υλικά
Για τη σαλάτα
1 κιλό ντομάτες ώριμες, σε κυβάκια (με τα ζουμιά τους)
4 μικρά, τρυφερά αγγουράκια, σε λεπτές φέτες ή κυβάκια
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, σε μικρά κυβάκια
1 μικρή πιπερίτσα καυτερή, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
2 πράσινες πιπεριές κέρατο, κομμένες σε λωρίδες
1/3 ματσάκι μαϊντανός, μέτρια κομμένος
30 φύλλα δυόσμου, χοντροκομμένα
2 μάτσα γλιστρίδα, πλυμένη, καθαρισμένη και χοντροκομμένη
60 ml ελαιόλαδο
χυμός από 1 μικρό λεμόνι
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τα πιτάκια
10 μικρές αραβικές πίτες
2 κουτ. σούπας κύμινο σε σκόνη
2 κουτ. σούπας σουμάκ
1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
1/3 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Πιτάκια
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C, στη λειτουργία του αέρα, και στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
Ανοίγουμε με ένα μαχαιράκι τις πίτες στα δύο και τις αλείφουμε καλά με το ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές. Τις τακτοποιούμε στη λαμαρίνα, τις πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και με τα μπαχαρικά και τις ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανές.
Ξεφουρνίζουμε και τις κόβουμε σε τρίγωνα (όπως την πίτσα).
Σαλάτα
Ανακατεύουμε σε σαλατιέρα όλα τα υλικά για τη σαλάτα, αλατοπιπερώνουμε, την περιχύνουμε με το λάδι και το λεμόνι και ανακατεύουμε.
Τακτοποιούμε όμορφα τα πιτάκια πάνω στη σαλάτα και σερβίρουμε.