Τα βράζουμε αλ ντέντε, για να πάρουμε όλη τη νοστιμιά τους, και τα απογειώνουμε με πικάντικα κοντιμέντα.
Υλικά
- 1½ κιλό τρυφεροί ζοχοί
- 4-5 πιπεριές Φλωρίνης, φρέσκες ή από βαζάκι, σε λωρίδες ή καρεδάκια
- 7-8 αγγουράκια τουρσί, σε λεπτά μπαστουνάκια
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1-2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες
- 3 κουτ. σούπας ξίδι
- 1/2 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
- 1/4 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο
- αλάτι
Διαδικασία
Πλένουμε καλά τους ζοχούς, τους στραγγίζουμε και τους καθαρίζουμε από ρίζες και τα μαραμένα, κίτρινα ή σάπια φύλλα. Τους κόβουμε σε μέτρια κομμάτια και τους βράζουμε για 5-7 λεπτά σε μια πολύ μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει (μετράμε τον χρόνο από τη στιγμή που το νερό θα ξαναπάρει βράση), μέχρι να μαλακώσουν αλλά να παραμείνουν τραγανοί.
Αν είναι σκληροί, ίσως χρειαστούν μερικά λεπτά βράσιμο ακόμα. Τους στραγγίζουμε και τους βάζουμε σε μεγάλη πιατέλα. Προσθέτουμε τις πιπεριές και το τουρσί και ανακατεύουμε.
Χτυπάμε στον πολυκόφτη το λάδι με το σκόρδο, το ξίδι, την πάπρικα, το μπούκοβο και λίγο αλάτι, μέχρι να γίνουν λεία σάλτσα. Περιχύνουμε τα χόρτα και σερβίρουμε.