Κείμενο: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΜια σαλάτα με τα τελευταία φασολάκια της εποχής...
Υλικά
Για τη σαλάτα
- 1 κιλό φρέσκα τρυφερά φασολάκια, στρογγυλά, καθαρισμένα
- 2½ κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες
- 3 κουτ. σούπας μηλόξιδο ή λευκό ξίδι
- 2-3 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία
- 180 γρ. κεφαλογραβιέρα (κατά προτίμηση Αμφιλοχίας)
- αλάτι και πιπέρι
Για τη σάλτσα δυόσμου
- τα φυλλαράκια από 1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο
- 2 σκελίδες σκόρδου
- 1 κουτ. γλυκού πετιμέζι ή μέλι
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
Διαδικασία
Σάλτσα δυόσμου: Πολτοποιούμε στο μπλέντερ το δυόσμο με το σκόρδο, το πετιμέζι, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο.
Σαλάτα: Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό ζεματίζουμε τα φασολάκια για 5-6 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα μεταφέρουμε αμέσως σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και παγάκια, όπου τα αφήνουμε για 2 λεπτά, ώστε να παραμείνουν τραγανά και να διατηρήσουν το ζωηρό πράσινο χρώμα τους. Τα στραγγίζουμε.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τις ροδέλες κρεμμυδιού για 4 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα φασολάκια και τη σάλτσα δυόσμου που ετοιμάσαμε και νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Ανακινούμε καλά το σκεύος, σβήνουμε με το μηλόξιδο, ανακατεύουμε ελαφρώς και μεταφέρουμε το μείγμα σε μεγάλη πιατέλα.
Κόβουμε «φλούδες» κεφαλογραβιέρας με το εργαλείο που καθαρίζουμε τις πατάτες και τις σκορπίζουμε στη σαλάτα. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και σερβίρουμε αμέσως με ψωμί της αρεσκείας μας.