Έχει λίγο κόπο στο καθάρισμα των χόρτων, αλλά το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει...
Υλικά
- 1/2 κιλό βλίτα, καθαρισμένα (θα χρειαστεί να αγοράσουμε περί τα 200-300 γρ. παραπάνω γιατί κατά το καθάρισμα θα έχουμε φύρα)
- 600 γρ. μανιτάρια διάφορα (πορτομπέλο, πλευρώτους, λευκά champignons), χοντροκομμένα
- το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος από 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
- 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο ή ξερό κοπανισμένο ή τριμμένο
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το λαδολέμονο
- 80 ml ελαιόλαδο
- χυμός από 1 λεμόνι
- χυμός από 1 πορτοκάλι
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα της αρεσκείας μας
Διαδικασία
Λαδολέμονο: Χτυπάμε στο μούλτι το ελαιόλαδο, τους χυμούς εσπεριδοειδών και τη μουστάρδα μέχρι να προκύψει μια ομοιογενής σάλτσα.
Χόρτα: Βράζουμε τα βλίτα σε μπόλικο αλατισμένο νερό για περίπου 5 λεπτά (al dente) και τα κρυώνουμε αμέσως σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό (στο οποίο ιδανικά έχουμε προσθέσει και μερικά παγάκια), για να παραμείνουν πράσινα και τραγανά.
Μανιτάρια: Παράλληλα, σε ένα ευρύχωρο σκεύος βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει καλά και ρίχνουμε τα μανιτάρια, το σκόρδο και το φρέσκο κρεμμυδάκι. Ψήνουμε για περίπου 4 λεπτά σε πολύ δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας μόνο 1-2 φορές. Ρίχνουμε στα μανιτάρια το λαδολέμονο και μετά από 1 λεπτό στραγγίζουμε τα χόρτα και τα ρίχνουμε κι αυτά. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο και αλατοπίπερο κατά βούληση, ανακατεύουμε, αποσύρουμε και σερβίρουμε.
Συνοδεύουμε με: Ψωμί της αρεσκείας μας και κάποιο λευκό, όξινο τυρί που μας αρέσει (φέτα, καλαθάκι Λήμνου, μανούρι, ξινομυζήθρα κ.ά.). Για πιο χορταστικό αποτέλεσμα, φτιάχνουμε και ένα λευκό ρύζι ή μια απλή ομελέτα.