Τα βλίτα με την έντονη και δροσερή γεύση τους, είναι τα χόρτα του καλοκαιριού. Τα μαγειρέψαμε στο «Γ» Ιουλίου με αυγά, αλμυρίκια, σάλτσα ντομάτας και φέτα.
Υλικά
- 300 γρ. βλίτα + 200 γρ. αλμυρίκια, καθαρισμένα
- 400 γρ. πατάτες, κομμένες σε μέτριους κύβους
- 30 γρ. κάππαρη, ξαρμυρισμένη
- 2 αυγά, βρασμένα για 3-4 λεπτά ώστε να γίνουν μελάτα
- από 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, μαντζουράνα και θυμάρι
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό
- 90 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο χυμός λεμονιού (κατά βούληση)
Διαδικασία
Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό, σε μέτρια φωτιά, για περίπου 20-30 λεπτά ή μέχρι να γίνουν. Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τη ρίγανη, τη μαντζουράνα, το θυμάρι, αλατοπίπερο και το μισό λάδι. Ανακατεύουμε απαλά για να μη λιώσουν οι πατάτες. Παράλληλα, σε μια άλλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα βλίτα και τα αλμυρίκια για 4-5 λεπτά (καλό είναι να μην παραμαλακώσουν). Τα σουρώνουμε. Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε τα χόρτα και το σκόρδο για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας. Αδειάζουμε στο μπολ με τις πατάτες, προσθέτουμε την κάππαρη και ανακατεύουμε απαλά. Βάζουμε τα αυγά από πάνω και τα κόβουμε στη μέση, ώστε να χυθεί ο κρόκος τους στη σαλάτα. Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με το μπούκοβο, περιχύνουμε με λεμόνι και σερβίρουμε.