Υλικά
600 γρ. μοσχάρι, κατά προτίμηση ποντίκι, σε μεγάλα κομμάτια
1 πατάτα, σε μικρούς κύβους
8 σπαράγγια, καθαρισμένα
150 γρ. αρακάς
1 ξερό κρεμμύδι, στη μέση
2 αγκινάρες, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση
1/2 μάτσο καυκαλήθρες, χοντροκομμένες
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1/4 μάτσο φρέσκος δυόσμος, χοντροκομμένος
6-7 κλωναράκια μάραθος, χοντροκομμένος
30-50 ml χυμός λεμονιού
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βάζουμε το κρέας σε μια κατσαρόλα με περίπου 1½ λίτρο νερό και βράζουμε για περίπου 1 ώρα σε μέτρια φωτιά, ξαφρίζοντας κάθε τόσο, μέχρι ο ζωμός να μείνει σχετικά διαυγής και να μαλακώσει το κρέας.
Βγάζουμε το κρέας σε ένα ξύλο κοπής, το ψιλοκόβουμε και καλύπτουμε με μεμβράνη για να διατηρηθεί ζεστό. Σουρώνουμε τον ζωμό και τον ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε την πατάτα, τα σπαράγγια, τον αρακά, το κρεμμύδι, τις αγκινάρες και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 18-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Ρίχνουμε τις καυκαλήθρες, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον δυόσμο, τον μάραθο και το λεμόνι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15 λεπτά. Αδειάζουμε τη σούπα στον πολυκόφτη και την πολτοποιούμε (καλύτερα σε δόσεις). Αν θέλουμε, για πιο φίνο αποτέλεσμα, τη σουρώνουμε σε ψιλό, συρμάτινο σουρωτήρι. Αν η σούπα είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και τη βάζουμε να πάρει μια-δυο βράσεις. Αν είναι αραιή, τη βράζουμε μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα.
Τη μοιράζουμε στα πιάτα και ρίχνουμε στο κέντρο κάθε πιάτου το ψιλοκομμένο μοσχαράκι. Πασπαλίζουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.
Στο ποτήρι μας: Τα 3 Σ – Σάκε, Σαμπάνια, Σέρι (sherry, το ισπανικό ενισχυμένο κρασί)– είναι τα καταλληλότερα κρασιά για τις σούπες.
Μυστικό: Για πιο πλούσιο αποτέλεσμα βάζουμε στο βράσιμο 2 κόκαλα μοσχαρίσια, τα οποία έχουμε μουλιάσει σε νερό για περίπου 2 ώρες ώστε να βγάλουν το αίμα τους.