Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΤο «Αγρός on ice» είναι μία παραλλαγή του αγαπημένου γλυκού των παιδικών μας χρόνων, από την τριανταφυλλιά τη Δαμασκηνή που έφερε στον Αγρό ο λαογράφος Νέαρχος Κληρίδης.
Υλικά
Για το τζέλι
50 γρ. ροδόσταγμα
30 γρ. ωμό παντζάρι
450 γρ. κοχλαστό νερό
1 φακελάκι ζελατίνη (10 γρ.)
100 γρ. ζάχαρη
Για την κρέμα
400 γρ. γάλα εβαπορέ
225 γρ. ζάχαρη
Βανίλια
1/4 κουταλάκι τσαγιού μαστίχα (ακοπάνιστη)
20 γρ. ζελατίνη
150 γρ. κοχλαστό νερό
300 γρ. κρύο νερό
Διαδικασία
Τζέλι: Ετοιμάζουμε πρώτα το τζέλι. Κόβουμε το παντζάρι σε λεπτές φέτες και το βάζουμε σε ποτήρι μαζί με το ροδόσταγμα. Αφήνουμε για 15 λεπτά και σουρώνουμε.
Διαλύουμε τη ζελατίνη στο κοχλαστό νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε για να διαλυθεί και η ζάχαρη και προσθέτουμε το χρωματισμένο ροδόσταγμα. Ρίχνουμε σε βαθουλή πιατέλα ή φόρμα. Αφήνουμε να κρυώσει και βάζουμε στο ψυγείο για να πήξει.
Κρέμα: Για να φτιάξουμε την κρέμα, κοπανίζουμε τη μαστίχα με λίγη ζάχαρη και διαλύουμε τη ζελατίνη στο κοχλαστό νερό. Κτυπούμε τη ζάχαρη με το γάλα, προσθέτουμε το κρύο νερό κι ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε τη ζελατίνη (διαλυμένη στο ζεστό νερό), τη βανίλια και τη μαστίχα κι ανακατεύουμε πολύ καλά. Αδειάζουμε πάνω στο ήδη πηγμένο τζέλι και βάζουμε στο ψυγείο.